Seminarium w Łupicach
Czwartek, 13 listopada 2014 o 09:55, autor: rk 0
Około 150 osób wzięło udział w seminarium ,,Produkty tradycyjne i lokalne - miejsca ich wytwarzania i aktualna sytuacja producentów żywności", zorganizowanym w Łupicach przez stowarzyszenie ,,Aktywne Kobiety" ze Sławy i Urząd Marszałkowski. Seminarium prowadził członek Zarządu Województwa Lubuskiego, Stanisław Tomczyszyn
Uczestnicy mieli okazję poza wykładami spróbować ryb, wędlin, chleba oraz miodu.
W ten sposób uczestnikom, zafundowano sentymentalną, smakową podróż do smaków zapamiętanych z dzieciństwa - mówi uczestniczka seminarium Urszula Chudak.
Dyskusja na sali dotyczyła również nowej perspektywy finansowej na lata 2014-2020, sposobu pozyskiwania unijnych funduszy. Nie zabrakło też wątków, związanych z funkcjonowaniem kół gospodyń wiejskich.
Koła Gospodyń Wiejskich przeżywają swój renesans. Tak jak kiedyś, tak i dzisiaj, mają wiele ról do spełnienia. Myślę o powrocie do tradycji. My Polacy chętnie integrujemy się przy suto zastawionym stole. To nasza tradycja i tożsamość - mówi Urszula Chudak - Przy zalewie produktów oferowanych przez supermarkety, tradycyjne jadło, to jest to. Proponuje ono powrót do korzeni regionu. Do tradycji, którą trzeba odkrywać na nowo, pielęgnować i promować. Panie z kół gospodyń wiejskich to robią podczas różnych imprez. Pokazują nam w ten sposób bogaty wachlarz smaków i aromatów zawartych w gołąbkach, bigosach, pierogach czy smalcu.
Tę tematykę omawiała prezes stowarzyszenia ,,Aktywnych Kobiet" - Celina Margowniczy.
Do zakładania Grup Producentów i o korzyściach z tego płynących, mówił ich lider w powiecie wschowskim, pan Zygmunt Stanisławski ze Sławy - dodaje uczestniczka seminarium - Występem młodzieży z Domu Kultury w Ciosańcu oraz wspólnym obiadem, seminarium zakończyło się.
(rak/foto: UM)