Podczas Jarmarku Produktu Lokalnego w Sławie trafiliśmy na stoisko Gospodarstwa Ekologicznego ,,Agatka" z Krzepielowa. Pani Barbara Czerwonka wraz z mężem prowadzą gospodarstwo od kilku lat, od samego początku uczestniczą w sławskim jarmarku.
Wykryto bloker reklam!
Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.
W tym roku dużą popularnością cieszył się ser z pokrzywą.
- Wzbudził duże zainteresowanie - mówi pani Barbara - pytano mnie jak to możliwe, że łączymy pokrzywę z serem. A muszę powiedzieć, że żelazo, które znajduje się w pokrzywie w połączeniu z tłuszczem jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm, co polecają dzisiaj wszyscy dietetycy. Jak co roku powodzenie miały również sery dojrzewające o wyrazistym smaku.
Państwo Czerwonkowie od lat prowadzą gospodarstwo rolne, chociaż na początku zajmowali się hodowlą świń i uprawą zbóż.
- Od siedmiu lat mamy krowy jerseyki - mówi pani Barbara - dają świetne mleko, które jak żadne inne nadaje się do produkcji serów dojrzewających i świeżych.
Każdy kto chciałby podpatrzeć w jaki sposób powstają sery w gospodarstwie ekologicznym ,,Agatka" zawsze może wybrać się do Krzepielowa.
- Kto przyjedzie do naszego gospodarstwa, jeżeli tylko ma taką chęć, zostanie przez nas oprowadzony po całym terenie - dodaje pani Barbara - może zobaczyć dojrzewalnię serów, ale również i zwierzęta. Staramy się żyć blisko natury i zachęcamy naszych gości do takiego wypoczynku.
(rak/foto: martyna)
Komentarze 2