TERAZ18°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Lubuski Rarytas w I ZS we Wschowie. Tomasz Proc poprowadził warsztaty kulinarne

szw
SZW czw., 6 listopada 2025 16:33

W Zespole Szkół im. Stanisława Staszica we Wschowie odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu "Lubuski Rarytas w kuchni". Uczniowie technikum żywienia pracowali pod okiem profesjonalnego kucharza Tomasza Proca, przygotowując dania z lokalnych produktów.

W szkolnej kuchni unosiły się aromaty domowych rolad, kremów i gulaszy – wszystko na bazie indyka, serów, dyni i warzyw z lubuskich gospodarstw. Projekt organizowany przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubuskiego łączy promocję regionalnych produktów z rozwojem szkolnictwa zawodowego.

Co przygotowywali uczniowie Staszica?

Podczas warsztatów powstały różnorodne dania z lokalnych składników. Młodzież pracowała z indykiem, pieczarkami, dynią, serami i innymi warzywami z województwa lubuskiego. W menu znalazły się kotleciki i roladki z indyka, gulasz z kaszą, ryż z indykiem oraz zupa dyniowa.

Uczniowie wykonali również olej porowy, który w buteleczkach zabrali do domu. – To niezwykle ważne, by młodzi ludzie mieli kontakt z profesjonalistami i mogli uczyć się zawodu w prawdziwych warunkach – podkreśla dyrektor szkoły Piotr Wieland. – W Staszicu stawiamy na praktykę, współpracę z firmami i pasję w nauczaniu.

Wyróżnienie dla utalentowanych uczennic

Dwie uczennice technikum żywienia i usług gastronomicznych – Nel Bieleń i Liwia Kusyk – zachwyciły swoim talentem kulinarnym. Ich aromatyczna zupa dyniowa z imbirem i kluseczkami dyniowymi urzekła nie tylko smakiem, ale też kreatywnym podejściem do tradycyjnych składników.

Za zaangażowanie zostały wyróżnione przez szefa kuchni Tomasza Proca, który zaprosił je do współpracy podczas kolejnej edycji "Lubuskiego Rarytasu w kuchni".

Cel projektu Lubuski Rarytas w kuchni

"Rarytas Lubuski w kuchni" to cykl spotkań odbywających się w różnych powiatach województwa lubuskiego. Od 2023 roku projekt gości również w szkołach gastronomicznych. Podczas każdego spotkania prowadzona jest degustacja, a uczestnicy otrzymują przepisy ułatwiające powtórzenie potraw w domu.

– Dzięki takim inicjatywom edukacja zawodowa w regionie nabiera nowego znaczenia, łączy teorię z praktyką, a młodzieży daje realne możliwości rozwoju – dodaje dyrektor szkoły.

Do Wschowy wraz z Tomaszem Procem przyjechał członek Zarządu Województwa Lubuskiego Łukasz Porycki. Młodzież ze „Staszica” odwiedzili również włodarze powiatu – Waldemar Starosta i Andrzej Bielawski.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 1

    reklama

    Dla Ciebie

    18°C

    Pogoda

    Kontakt

    Nekrologi