TERAZ18°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Kandlewianki zdobyły II miejsce w etapie wojewódzkim „Bitwy Regionów”!

niedz., 6 sierpnia 2023 22:12

KGW „Kandlewianki” z Kandlewa zajęły drugie miejsce w etapie wojewódzkim 8. edycji Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”. Wydarzenie to odbyło się w Bobowicku (powiat międzyrzecki). Nagrodę w wysokości 3500 zł reprezentantki powiatu wschowskiego otrzymały z rąk wojewody lubuskiego Władysława Dajczaka oraz radnej sejmiku województwa Lubuskiego i zastępcy dyrektora generalnego KOWR Małgorzaty Gośniowskiej-Koli.

Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest przygotowanie tradycyjnej potrawy regionalnej z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu regionalnego. Zadaniem Kół Gospodyń Wiejskich jest prezentacja smaku swojego regionu. Jury miało naprawdę ogromny problem z wyborem zwycięzcy.

Najlepsze KGW prezentują swoje smaki

Wojewoda Lubuski podczas swojego przemówienia wyraził wielki szacunek dla Kół Gospodyń Wiejskich i ich pracy. “Miałem okazję być we wszystkich przedstawicielstwach i degustować wspaniałe potrawy – to była poezja smaku!” – mówił wojewoda.

Na wydarzeniu zaprezentowano potrawy przygotowane przez sześć najlepszych Kół Gospodyń Wiejskich wybranych na etapie powiatowym.

Drugie miejsce dla Kandlewianek!

„Gratulacje dla KGW Kandlewianki z powiatu wschowskiego. Cieszy fakt, że koło, które powstało w tym roku tak szybko odniosło sukces w dzisiejszej edycji Bitwa Regionów” - podkreśliła radna sejmiku województwa lubuskiego i wicedyrektor KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola.

Reprezentantki powiatu wschowskiego – KGW Kandlewianki - dziękując za wyróżnienie, podkreśliły swoje zaangażowanie: „Jesteśmy ogromnie dumne i przeogromnie się cieszymy. Dzięki zaangażowaniu i determinacji wszystkich członków naszego stowarzyszenia udało nam się osiągnąć sukces”.

Miejsce na podium

Pierwsze miejsce zdobyło KGW Muszkowianki, które podało indyczkę nadziewaną pieczarkami, pieczoną w towarzystwie słodkiej gruszki i renety. Drugie miejsce przypadło KGW Kandlewianki za pyzy kandlewskie nadziewane mięsem z dzika w sosie pieczarkowym. Na trzecim miejscu podium stanęło KGW Żelechów z królikiem w sosie śmietanowo-warzynym z opalanymi ziemniakami.

Bitwa Regionów – o co chodzi?

Bitwa Regionów to konkurs kulinarny, który ma na celu promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Konkurs przebiega w trzech etapach: eliminacjach powiatowych, wojewódzkich i ogólnopolskiego finału. Do finału ogólnopolskiego zakwalifikują się 16 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które zdobędą 1. miejsce w każdym z województw.

Organizatorzy konkursu

Konkurs jest organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a współorganizatorem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Źródło/foto: LUW

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 7

    reklama

    Dla Ciebie

    18°C

    Pogoda

    Kontakt

    Nekrologi