KGW „Kandlewianki” z Kandlewa zajęły drugie miejsce w etapie wojewódzkim 8. edycji Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”. Wydarzenie to odbyło się w Bobowicku (powiat międzyrzecki). Nagrodę w wysokości 3500 zł reprezentantki powiatu wschowskiego otrzymały z rąk wojewody lubuskiego Władysława Dajczaka oraz radnej sejmiku województwa Lubuskiego i zastępcy dyrektora generalnego KOWR Małgorzaty Gośniowskiej-Koli.
Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest przygotowanie tradycyjnej potrawy regionalnej z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu regionalnego. Zadaniem Kół Gospodyń Wiejskich jest prezentacja smaku swojego regionu. Jury miało naprawdę ogromny problem z wyborem zwycięzcy.
Wojewoda Lubuski podczas swojego przemówienia wyraził wielki szacunek dla Kół Gospodyń Wiejskich i ich pracy. “Miałem okazję być we wszystkich przedstawicielstwach i degustować wspaniałe potrawy – to była poezja smaku!” – mówił wojewoda.
Na wydarzeniu zaprezentowano potrawy przygotowane przez sześć najlepszych Kół Gospodyń Wiejskich wybranych na etapie powiatowym.
„Gratulacje dla KGW Kandlewianki z powiatu wschowskiego. Cieszy fakt, że koło, które powstało w tym roku tak szybko odniosło sukces w dzisiejszej edycji Bitwa Regionów” - podkreśliła radna sejmiku województwa lubuskiego i wicedyrektor KOWR Małgorzata Gośniowska-Kola.
Reprezentantki powiatu wschowskiego – KGW Kandlewianki - dziękując za wyróżnienie, podkreśliły swoje zaangażowanie: „Jesteśmy ogromnie dumne i przeogromnie się cieszymy. Dzięki zaangażowaniu i determinacji wszystkich członków naszego stowarzyszenia udało nam się osiągnąć sukces”.
Pierwsze miejsce zdobyło KGW Muszkowianki, które podało indyczkę nadziewaną pieczarkami, pieczoną w towarzystwie słodkiej gruszki i renety. Drugie miejsce przypadło KGW Kandlewianki za pyzy kandlewskie nadziewane mięsem z dzika w sosie pieczarkowym. Na trzecim miejscu podium stanęło KGW Żelechów z królikiem w sosie śmietanowo-warzynym z opalanymi ziemniakami.
Bitwa Regionów to konkurs kulinarny, który ma na celu promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Konkurs przebiega w trzech etapach: eliminacjach powiatowych, wojewódzkich i ogólnopolskiego finału. Do finału ogólnopolskiego zakwalifikują się 16 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które zdobędą 1. miejsce w każdym z województw.
Konkurs jest organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a współorganizatorem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Źródło/foto: LUW
Komentarze 7