TworzymyGłos Regionu

reklama

Filozofia w kuchni: Zdrowie zaczyna się na talerzu

Sobota, 17 marca 2018 o 10:00, aktualizacja Środa, 21 marca 2018 o 16:02, autor: 1
Filozofia w kuchni: Zdrowie zaczyna się na talerzu

Slow Food filozofia w kuchni – tak można by zatytułować warsztaty, które odbyły się 9 marca 2018 roku w Kalsku. Uczestniczyli w nich uczniowie klasy pierwszej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z I Zespołu Szkół we Wschowie. Już od ponad dekady coraz częściej w różnych kontekstach związanych ze zdrowym odżywianiem można zetknąć się z pojęciem Slow Food.

Co to jest i o co chodzi?  Na te pytania pod okiem trenerów próbowali znaleźć odpowiedź uczestnicy warsztatów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mogli przekonać się, że ta idea ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Dlaczego? Bo życie w duchu Slow Food oznacza eliminowanie z niego wielu szkodliwych czynników, takich jak: śmieciowe jedzenie o bardzo nikłej wartości odżywczej, pośpiech, stres, brak odpoczynku i regeneracji oraz brak kontaktu z przyrodą. Wielu ekspertów podziela opinię, że zdrowie zaczyna się na talerzu. Slowfoodowe jedzenie jest wartościowe pod względem odżywczym oraz pod względem walorów smakowych, mamy zatem zdrowy talerz. Ze względu na to, że koncepcja Slow Food święci teraz triumfy jeśli chodzi o popularność i zdobywa sporo nowych sympatyków, do nurtu przyłącza się także wiele restauracji. Ukończenie warsztatów jest zatem doskonałym startem w przyszłość dla naszych żywieniowych techników.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć, która przedstawia efekty kulinarne uczniów, m.in.: muffiny potrójnie czekoladowe, risotto dyniowe z kurczakiem, placuszki kukurydziane, z cukinii, z kalafiora oraz sosy (tzatziki i pomidorowy), tiramisu, sałatkę z granatem i kurczakiem.

Warsztaty Gastronomiczne Slow Food zostały zrealizowane w ramach projektu MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W POWIECIE WSCHOWSKIM.

Całkowity koszt realizacji projektu: 4.384.106,22 zł
Kwota dofinansowania: 4.088.617,46 zł
Projekt realizowany będzie do 30.06.2022.

Projekt realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego – Lubuskie 2020, Oś Priorytetowa VIII Nowoczesna edukacja, 8.4 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego, 8.4.1 Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego – projekty realizowane poza formułą ZIT.

(PW)

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (1)

avatar

avatar
~Jan Kotwicki
19.03.2018 14:48

Zdrowie zaczyna się na polu, w sadzie i ogrodzie!

Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl