Dobra wiadomość - w wodociągu w Kandlewie nie ma już bakterii grupy coli. Zła - pojawiło się przekroczenie liczby mikroorganizmów. Mieszkańcy czterech miejscowości wciąż muszą gotować wodę przed piciem.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowej Soli poinformował o częściowej poprawie jakości wody w wodociągu publicznym w Kandlewie. Badania próbek pobranych 19 sierpnia ze stacji uzdatniania wody oraz sieci wodociągowej pokazują, że zniknął pierwotny problem - bakterie grupy coli.
Po przeprowadzonych działaniach naprawczych jakość wody uległa poprawie. W zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności bakterii grupy coli, które były powodem wydania pierwszego komunikatu 14 sierpnia.
– W zbadanych próbkach wody nie stwierdzono obecności tych mikroorganizmów, jak i pozostałych bakterii chorobotwórczych, tj. Escherichia coli ani enterokoków kałowych – informuje sanepid.
Jednocześnie w jednej z pobranych próbek wykryto nowy problem. Odnotowano przekroczenie ponadnormatywnej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C po 72 godzinach inkubacji. To naruszenie wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia.
Przekroczony parametr nie stanowi istotnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów wody. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowej Soli zdecydował jednak o utrzymaniu warunkowości przydatności wody do spożycia.
– Mając na uwadze wszystkich odbiorców, w tym osoby starsze oraz małe dzieci, postanowiliśmy utrzymać warunki ograniczoności wody produkowanej przez wodociąg publiczny w Kandlewie – wyjaśnia inspektor.
Woda jest nadal warunkowo przydatna do spożycia, po jej uprzednim przegotowaniu.
Ograniczenia dotyczą mieszkańców czterech miejscowości w gminie Wschowa i Szlichtyngowa:
Wszystkie te miejscowości zaopatrywane są w wodę z wodociągu publicznego w Kandlewie.
Woda wymaga przegotowania przed użyciem do:
Woda bez przegotowania może być stosowana do:
Sanepid przypomina o szczególnych zaleceniach dla najbardziej wrażliwych grup. Wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci do lat 2 należy gotować przez minimum 2 minuty. Takie same zalecenia obowiązują osoby ze znacznie obniżoną odpornością.

Źródło: Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Nowej Soli
Komentarze 0