Lubuskie produkty docenione w Poznaniu. W tym Browar Edi
Środa, 10 października 2012 o 14:52, autor: admu 3
7 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się targi żywności - Smaki Regionów. Browar EDI z Nowej Wsi został nagrodzony medalem za piwo niepasteryzowane – Wschowskie Ciemne
Medale Targów „Smaki Regionów” zostały wręczone przez Stanisława Kalembę – Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dariusza Młotkiewicza - Sekretarza Stanu w Kancelarii Prezydenta RP, Marka Woźniaka - Marszałka Województwa Wielkopolskiego, dr Igora Hutnikiewicza - Przewodniczącego Komisji Żywności Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej oraz przez Andrzeja Byrta - Prezesa Zarządu MTP.
Konkurs skierowany był do działających na obszarze Unii Europejskiej osób fizycznych, przedsiębiorstw, instytucji publicznych, samorządów, organizacji pozarządowych, a jego celem było wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej. Pośród laureatów znaleźli się producenci doskonałych serów, wędlin, oleju, alkoholi oraz wypieków i lodów.
Prócz wyróżnienia dla browaru z gminy Wschowa Prestiżowymi Perłami nagrodzono cztery lubuskie przysmaki - faszerowaną szynkę zapiekaną w cieście chlebowym wypiekaną przez Stanisława Mikanowicza z Przytocznej, syrop z płatków róż Magdaleny Dolaty z Bledzewa, rosół z prawdziwków stowarzyszenia kobiet z Jarnatowa pod Lubniewicami oraz jarzębiak na winiaku zielonogórskiego winiarza Przemysława Karwowskiego.
(źródło: wschowa.pl/gazetalubuska.pl)