Degustacja potraw, trzy konkurencje, warsztaty i biesiada przy muzyce – tak wyglądało III Ludowe Grzybobranie w Ośrodku Wypoczynkowym Janówka nad Jeziorem Sławskim. W sobotniej imprezie wzięły udział koła gospodyń wiejskich z całego powiatu wschowskiego.
Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Starosty Wschowskiego Waldemara Starosty. Organizację wzięli na siebie: Koło Gospodyń Wiejskich „Pasja" w Radzyniu, Ośrodek Janówka oraz Związek Młodzieży Wiejskiej. Po porannej rejestracji uczestników i wspólnej kawie, grupy wyruszyły do pobliskich lasów. Zebrane grzyby stały się podstawą jednej z trzech konkurencji zaplanowanych przez organizatorów.
Tak było rok temu: Konkursy, a potem wspólna biesiada. KGW bawiły się na II Ludowym Grzybobraniu [ZDJĘCIA]
W rywalizacji na najsmaczniejszą potrawę grzybową pierwsze miejsce zajęła Akademia Dorosłego Człowieka. Drugie przypadło KGW Siedlnica, trzecie KGW Drzewianki. Te same panie z Siedlnicy wygrały konkurs na najpiękniejszą stylizację ludową, wyprzedzając KGW Łupice i KGW Baryczanki.
Najwięcej emocji wzbudził konkurs ilościowy. KGW Spokojna przyniosło z lasu 253 grzyby. Na drugim miejscu uplasowały się Kandlewianki ze 162 sztukami, na trzecim KGW Lgiń ze 155 grzybami. W kategorii indywidualnej zwyciężył Mateusz Lewandowski, który zebrał 145 grzybów, tym samym otrzymując tytuł Najlepszego Grzybiarza 2025.
„Magiczny świat grzybów w kulturze ludowej” – tak zatytułowana była prelekcja edukacyjna, która odbyła się podczas imprezy. Po części konkursowej przyszedł czas na biesiadę „Pod Grzybkiem".
Uczestników i gości wydarzenia przywitał starosta wschowski Waldemar Starosta, który objął grzybobranie honorowym patronatem. W otwarciu uczestniczył również zastępca burmistrza Sławy Krzysztof Gruszewski. Wśród gości znaleźli się Sebastian Gwóźdź – zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa z Gorzowa Wielkopolskiego, Henryk Janowicz – dyrektor GDDKiA Oddział w Zielonej Górze oraz Andrzej Ziarek z Departamentu Infrastruktury Społecznej Urzędu Marszałkowskiego.
Ze środowiska rolniczego przybyli: Adam Misiaszek – Lubuski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Andrzej Gembara – dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Zielonej Górze i Marcin Wasyłuk – kierownik Biura Powiatowego ARiMR we Wschowie. Związek Młodzieży Wiejskiej reprezentowali Patryk Langa – wiceprezes zarządu krajowego i prezes wielkopolskiego ZMW oraz Paulina Szyposz – sekretarz zarządu krajowego i prezes lubuskiego ZMW.
Patryk Lewicki, prezes sulęcińskiego PSL, przekazał pozdrowienia od posła Stanisława Tomczyszyna. W jego imieniu wręczył podziękowanie i upominek dla KGW „Pasja" w Radzyniu. Na imprezie pojawili się również Robert Rudnicki z Nadleśnictwa Sława Śląska, Marta Panicz-Szajnkenig – wiceprezes HZZ Osowa Sień oraz Mirosław Kmiecik – prezes Gospodarstwa Rybackiego Sława.
Część kulinarną wydarzenia wypełniły degustacje przygotowane przez lokalne koła i firmy. KGW Kandlewianki serwowało sałatki, KGW „Pasja" z Radzynia – bigos. Złoty Pstrąg z Radzynia przygotował wędzone ryby, Kamyszek Przetwórstwo Mięsne przedstawiło swoje wyroby, a gospodarstwo Sery na Wypasie z Krzepielowa oferowało degustację serów regionalnch.
Grochówkę na imprezę ufundowali Marcin Wasyłuk i Marta Panicz-Szajnkenig. KRUS przygotował stoisko informacyjne z konkursami dla uczestników, gdzie można było dowiedzieć się o świadczeniach i zasadach ubezpieczenia.
Laureaci konkursów otrzymali puchary i nagrody ufundowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związek Młodzieży Wiejskiej, Województwo Lubuskie oraz Powiat Wschowski. Wsparcia finansowego i organizacyjnego udzieliły: Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, HZZ Sp. z o.o. oraz ARiMR.
Wśród partnerów wydarzenia znaleźli się: Mleczarnia Kuźma, Marina Sława, Nadleśnictwo Sława Śląska, Marino Factory oraz koła gospodyń wiejskich z powiatu wschowskiego.
Zobacz: Powiat Wschowski stawia na współpracę. Starosta podpisał list intencyjny z przedstawicielkami KGW
Komentarze 2