W związku z powyższym woda do celów konsumpcyjnych, tj. do picia, przygotowywania posiłków i potraw, do mycia i płukania warzyw i owoców, do produkcji żywności, a także do kąpieli noworodków i małych dzieci, powinna być używana wyłącznie po przegotowaniu. Zaleca się, aby woda przeznaczona do spożycia i przygotowania posiłków dla niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością, była gotowana przez minimum 2 minuty.
Administrator wodociągu został zobowiązany do podjęcia działań naprawczych w celu doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań. Należy jednak pamiętać, że w przypadku prowadzenia dezynfekcji wody zawiązkami chloru może nastąpić pogorszenie smaku i zapachu wody.
Administrator wodociągu został zobowiązany do podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań. W przypadku prowadzenia dezynfekcji wody zawiązkami chloru, może dojść do pogorszenia smaku i zapachu wody. Wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością należy gotować przez minimum 2 minuty.
Informacja ta obowiązuje do czasu odwołania. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym w Nowej Soli.
Treść komunikatu:
Źródło: ZUW Wschowa