Komu zlecić projekt wnętrza restauracji?
Projektowanie restauracji, kawiarni, barów czy innych lokali gastronomicznych to złożony proces. Wymaga odpowiedniego przygotowania oraz wiedzy z różnych dziedzin, takich jak architektura, design wnętrz, ergonomia czy gastronomia. Dlatego też warto zlecić taki projekt specjalistom, którzy dysponują doświadczeniem i wiedzą potrzebną do stworzenia funkcjonalnej, estetycznej i zgodnej z wymaganiami przestrzeni. W każdym przypadku warto sprawdzić referencje oraz portfolio. Pozwala to ocenić doświadczenie w projektowaniu lokali gastronomicznych, a także styl projektów wybranej firmy. Warto dopasować go do własnych potrzeb i wyobrażeń o lokalu gastronomicznym.
Na co zwrócić uwagę projektując lokal gastronomiczny?
Przestrzeń w restauracji i kawiarni powinna być zaplanowana w sposób funkcjonalny, uwzględniając zarówno potrzeby klientów, jak i pracowników. Ważne jest, aby poszczególne elementy wyposażenia były ustawione w sposób zapewniający przestrzeń do swobodnego poruszania się i komunikacji. Ponadto istotne jest również nietworzenie punktów, gdzie mogłyby pojawiać się zatory, utrudniające obsługę klienta. Dobry projekt lokalu gastronomicznego to także zapewnienie wystarczającej ilości miejsc siedzących, a jednocześnie nieprzeciążanie przestrzeni.
Z rozplanowaniem przestrzeni restauracji, baru czy kawiarni ściśle łączy się również wystrój i design wnętrza. To on będzie nadawać lokalowi charakteru i przyciągać odwiedzających. Powinien pasować do przestrzeni, menu oraz pomysłu biznesowego właściciela. Dobra firma projektująca stworzyć może wnętrze w każdym stylu: klasycznym, rustykalnym, nowoczesnym, skandynawskim, industrialnym, minimalistycznym. Co więcej, doświadczeni projektanci TRK System wiedzą, jak łączyć i mieszać style ze sobą, a także aranżować wnętrze inspirowane konkretnymi filmami, książkami, epokami historycznymi, dyscyplinami sportowymi itp. Klimat w przestrzeni tworzą nie tylko za pomocą mebli i dekoracji, ale także takich elementów technicznych jak np. oświetlenie.
Jakie technologie powinien uwzględniać projekt kawiarni?
Projekt kawiarni musi być nakierowanym nie tylko na estetykę, ale i funkcjonalność, praktyczność, ergonomię. W nowoczesnych barach, kawiarniach czy restauracjach zapewnić mają je nowoczesne technologie i odpowiednie wyposażenie. Dobrze wykonany projekt kawiarni podpowiada, jak rozlokować profesjonalny sprzęt kuchenny, system POS, a także wdrożyć rozwiązania umożliwiające zamawianie jedzenia online i płatności bezdotykowych. Warto tu również podkreślić, że koncepcja urządzenia lokalu musi uwzględniać jego typ. W przypadku kawiarni ważne są również wysokiej jakości ekspresy do kawy i młynki, a także odpowiednie naczynia i sztućce. W barze natomiast istotne są specjalistyczne urządzenia do mieszania drinków oraz chłodziarki do przechowywania alkoholu.
Podsumowując, projektując restaurację, kawiarnię czy bar, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na potrzeby klientów i personelu oraz na funkcjonalność przestrzeni. Do sukcesu lokalu gastronomicznego znacząco przyczynia się też uwzględnienie w projekcie odpowiedniego wyposażenia oraz nowoczesnych technologii.