Jak smakuje powiat wschowski – to pytanie podczas oficjalnego otwarcia imprezy pt. Lubuskie Smaki zadała wiceprzewodnicząca rady powiatu wschowskiego Magdalena Strzałkowska – inicjatorka i koordynatorka udziału Powiatu Wschowskiego na tegorocznym Winobraniu w Zielonej Górze. Wydarzanie to odbywa się po raz pierwszy w historii Winobrania i ma na celu promocję powiatów z województwa lubuskiego, a w szczególności regionalnych producentów żywności oraz rękodzielników. W dniu 06 września 2014r. podczas pierwszego dnia imprezy Powiat Wschowski mocnym uderzeniem zaprezentował spójną ofertę, na którą złożył się efektowny program artystyczny, bogate promocyjnie stoiska urzędów Miasta i Gminy: Sława, Wschowa i Szlichtyngowa, a także Muzeum Ziemi Wschowskiej, Hodowli Zwierząt Zarodowych w Osowej Sieni oraz marki lokalnych produktów. Różnorodny i niepowtarzalny a zarazem subtelny smak powiatu wschowskiego łączący w sobie zasoby przyrodnicze z walorami kulturowymi a także potencjał gospodarczy podbił serca i umysły Lubuszan i przybyłych gości.
Swoją obecnością w wydarzeniu zaszczycił Nas Wicemarszałek Województwa Lubuskiego Stanisław Tomczyszyn, Prezydent miasta Zielona Góra Janusz Kubicki oraz prezes Zielonogórskiego Rynku-Rolno Towarowego Jacek Urbański, którzy wespół dokonali uroczystego otwarcia.
Smak powiatu Wschowskiego łączy w sobie świeżość zielonych lasów, błękit czystych rzek i jezior, dominujący zapach grzybów i walory kulinarne pieczarki, delikatność i szlachetność serów, lekkość kefirów i maślanek, kruchość i soczystość mięsa, naturalność pszenicznego płynu, przywołujący dzieciństwo smak tradycyjnego pieczywa, kruchość i delikatność ziemniaczanych i zbożowych prażynek a także smak estetyczny: bogactwo wielokulturowej historii, piękno i efektowność młodości, oryginalność i magnetyzm muzyki, lekkość i biesiadność dojrzałości, smak adrenaliny i przygody, pomysłowość i kreatywność mieszkających w nim ludzi.
W Lubuskich Smakach na Winobraniu wzięli udział:
- zespół Mażoretek „Finezja” działający przy Stowarzyszeniu Kultury Ziemi Wschowskiej,
- Stowarzyszenie Przyjaciół Gimnazjum nr 1 we Wschowie z historyczną inscenizacją zaślubin Kazimierza Wielkiego z Jadwigą Żagańską,
- Klub Piosenki Turystyczno-Biesiadnej „Sławianie” działający przy Stowarzyszeniu Akademia Dorosłego Człowieka w Sławie,
- zespół nauczycieli Państwowej Szkoły Muzycznej I-go stopnia we Wschowie,
- kowboje na czele z szeryfem stanowym Damianem Mielcarkiem pomysłodawcą i organizatorem cyklicznego Pikniku Country w Wyszanowie przy ujściu Baryczy do Odry,
- Wschowski Klub Motorowy (zaprezentował motory crossowe i quady wraz z zawodnikami a członek zarządu Tadeusz Jaromin opowiedział o działalności klubu);
Producenci w branży przetwórstwa rolno-spożywczego i branży artystyczno-rzemieślniczej:
- Balcerzak i Spółka Sp. z o.o. (branża wędliniarska)
- PHUP Jędrzejczak Maciej Jędrzejczak (przetwórstwo dziczyzny)
- PPHU NORMIK Norbert Kaczmarek (branża wędliniarska)
- Pieczarkarnia Wojciech Hajduk (zaprezentował sałatkę z pieczarek oraz różne gatunki i rodzaje grzyba oraz pieczarki),
- Gospodarstwo Agroturystyczne „AGATKA” Barbara i Edward Czerwonka (m.in. sery wędzone podpuszczkowe, sery dojrzewające podpuszczkowe),
- browar regionalny „EDI”
- Jedność Spółka z o.o. we Wschowie (producent pellet na snacki i prażynki) – prażynki do degustacji
- Piekarnia Gierczak (ciemne pieczywo do degustacji)
- Jerzy Doniec ze Starego Strącza (wyroby z poroża)
- Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych ze Sławy (domowe ciasto, chleb okraszony smalcem z ogórkiem oraz biżuteria),
- Warsztaty Terapii Zajęciowej ze Wschowy (rękodzielnictwo)
- Studio Kreatywności Krystyna Małyniak Nowe Drzewce (dekoratorstwo oraz architektura wnętrz).
Sponsor udziału Powiatu Wschowskiego w Winobraniu – Bank Spółdzielczy ze Wschowy.
(foto: B. Fic, T. Urbański, W. Strzałkowska)