1. Zamawiający:
Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko,
Osoba uprawniona do kontaktu: Sylwia Metelica, Roksana Górna - Kopij tel. 68 388 3409
2. Przedmiot ogłoszenia:
Stowarzyszenie ogłasza otwarty konkurs ofert, którego celem jest wyłonienie partnerów lokalnych(zameldowanych lub zarejestrowanych na terenie gminy Sława) zainteresowanych współpracą w zakresie wykonania degustacji kulinarnych produktów regionalnych i do zaprezentowania ich podczas imprezy promującej Krainę Lasów i Jezior przy Jarmarku Produktu Lokalnego w Sławie.
Produkty powinny wyróżniać się:
recepturą inspirowaną lokalną historią, dziedzictwem przyrodniczo – kulturowym ( produkt posiadający związek z danym regionem pochodzenia lub tradycją rodzinną), niemasowy sposób produkcji, przy użyciu naturalnych surowców:
a) pochodzących z danego regionu (min. 75% masy surowcowej),
b) z wiadomego pochodzenia ( w pełni identyfikowalnych),
c) pochodzących z gospodarstw ekologicznych (certyfikowanych) lub stosujących produkcję Integrowaną bądź też z gospodarstw tradycyjnych stosujących
Dobrą Praktykę Rolną lub Dobrą Praktykę Hodowlaną, z wyłączeniem GMO (w przypadku produktów mięsnych wymagane będzie zaświadczenie o źródle jego pochodzenia), naturalnymi metodami konserwacji uwzględnieniem w procesie produkcyjnym zasad dotyczących poszanowania zasobów naturalnych i ochrony środowiska.
Istnieje możliwość zakupu całego stoiska z kulinarnymi produktami przeznaczonymi do bezpłatnej degustacji. W powyższym wypadku nie ma możliwości indywidualnej sprzedaży produktów. Wystawca jest opiekunem stoiska i jest on odpowiedzialny za promocję Krainy Lasów i Jezior. Wystawca oferujący całe stoisko z produktami tradycyjnymi jest zobligowany do wystroju stoiska nawiązującego do tradycji lokalnej. Dekoracja powinna podkreślać związek z Krainą Lasów i Jezior. Ww. przedmiot zamówienia (całe stoisko) jest wykluczony z Konkursu „Na najładniejsze stoisko”.3. Termin realizacji zadania : 3 maja 2014 r., Sława.
4. Opis sposobu przygotowania oferty :
Oferta powinna zostać przygotowana i złożona na formularzu ofertowym (załącznik nr 1) Oferta powinna zawierać co najmniej:- nazwę oraz charakterystykę produktu lokalnego/regionalnego , użycie surowców do jego produkcji, jego właściwości, cechy wyróżniające, powiązanie z regionem pochodzenia, ewentualne certyfikaty, nagrody, wyróżnienia.
- przedstawienie propozycji przygotowania produktów do degustacji ( zaserwowania porcji) oraz sposobu promocji Krainy Lasów i Jezior.
- dokumenty potwierdzające pochodzenie (w tym oświadczenia)
- zgoda na przetwarzanie danych osobowych i wykorzystanie wizerunku wystawcy.
5. Wybór oferty:
Komisja, która będzie kwalifikować oferty do sfinansowania dokona oceny na podstawie poniższych kryteriów:
Kryteria wyboru |
Liczba przyznanych punktów |
Atrakcyjna nazwa produktu |
1 – nazwa powszechna 2 - nazwa związana z tradycją 3 – nazwa tradycyjna i identyfikująca się z Krainą Lasów i Jezior |
Użycie surowców regionalnych |
0 -5 według uznania oceniających |
Uzasadnienie tradycyjności produktu |
0 – brak uzasadnienia 1-4 – niekompletne uzasadnienie (według uznania oceniających) 5 – ewidentne wykazanie tradycyjności |
Sposób zaserwowania małych porcji do degustacji |
0 – 1 według uznania oceniających |
Ilość i podzielność za określoną cenę |
0 – 3 według uznania oceniających |
Sposób promocji Krainy Lasów i Jezior przy degustacji |
0 – 5 według uznania oceniających |
6. Miejsce i termin złożenia oferty:
Formularze zgłoszeniowe można złożyć pocztą elektroniczną na adres: biuro@klj.org.pl lub osobiście do siedziby Biura LGD do dnia 22 kwietnia 2014 r. Zgłoszenia złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
7. Termin I tryb wyboru ofert:
Wybór ofert zostanie dokonany do dnia 25 kwietnia 2014 r. Wybrani wystawcy zostaną poinformowani o decyzji Komisji telefonicznie, również na stronie www.klj.org.pl zostanie opublikowania lista rankingowa.
8. Zasady rozliczenia
Wybrani oferencji zostaną zobligowanie do wizyty w Biurze LGD w celu podpisania umowy, która jest załącznikiem nr 2. Wystawca zobowiązany będzie do wystawienia rachunku lub faktury z 30 dniowym terminem płatności. Płatność nastąpi przelewem na wskazany rachunek bankowy do 30 dnia od momentu przedłożenia rachunku/ faktury.
Konkurs ofert-produkty lokalne-2