TworzymyGłos Regionu

reklama

Ser z pokrzywą z Krzepielowa cieszył się zainteresowaniem

Środa, 06 maja 2015 o 16:18, autor: 2
Ser z pokrzywą z Krzepielowa cieszył się zainteresowaniem

Podczas Jarmarku Produktu Lokalnego w Sławie trafiliśmy na stoisko Gospodarstwa Ekologicznego ,,Agatka" z Krzepielowa. Pani Barbara Czerwonka wraz z mężem prowadzą gospodarstwo od kilku lat, od samego początku uczestniczą w sławskim jarmarku.

W tym roku dużą popularnością cieszył się ser z pokrzywą. - Wzbudził duże zainteresowanie - mówi pani Barbara - pytano mnie jak to możliwe, że łączymy pokrzywę z serem. A muszę powiedzieć, że żelazo, które znajduje się w pokrzywie w połączeniu z tłuszczem jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm, co polecają dzisiaj wszyscy dietetycy. Jak co roku powodzenie miały również sery dojrzewające o wyrazistym smaku. Państwo Czerwonkowie od lat prowadzą gospodarstwo rolne, chociaż na początku zajmowali się hodowlą świń i uprawą zbóż. - Od siedmiu lat mamy krowy jerseyki - mówi pani Barbara - dają świetne mleko, które jak żadne inne nadaje się do produkcji serów dojrzewających i świeżych. Każdy kto chciałby podpatrzeć w jaki sposób powstają sery w gospodarstwie ekologicznym ,,Agatka" zawsze może wybrać się do Krzepielowa. - Kto przyjedzie do naszego gospodarstwa, jeżeli tylko ma taką chęć, zostanie przez nas oprowadzony po całym terenie - dodaje pani Barbara - może zobaczyć dojrzewalnię serów, ale również i zwierzęta. Staramy się żyć blisko natury i zachęcamy naszych gości do takiego wypoczynku. (rak/foto: martyna)
REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (2)

avatar

avatar
~filip
07.05.2015 05:59

Serdecznie gratuluję Państwu pomysłu i wykonania. Ser przepyszny.

avatar
~Adaś
07.05.2015 15:12

Gratuluję Pani tak wspaniałego sposobu na życie i dobrej żywności. Kiedy nasi urzędnicy (sanepid) się przebudzą i pozwolą bez ograniczenia takiej produkcji ? W Europie Zach. od lat preferuje się dobre jedzenie, a w Polsce "lepsze" jest z konserwantami, jaki nienormalny jest jeszcze ten kraj ? Wędliny , sery , ryby, nalewki - tacy producenci to skarb, w każdej miejscowości powinno być ich po parunastu. Może nareszcie powróci rozsądek, a urzędnikom ktoś zabroni jadać E165 ......... a więcej "oliwy" , życzę tego sobie i Wam .

Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl