TERAZ18°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Ser z pokrzywą z Krzepielowa cieszył się zainteresowaniem

śr., 6 maja 2015 16:18
Podczas Jarmarku Produktu Lokalnego w Sławie trafiliśmy na stoisko Gospodarstwa Ekologicznego ,,Agatka" z Krzepielowa. Pani Barbara Czerwonka wraz z mężem prowadzą gospodarstwo od kilku lat, od samego początku uczestniczą w sławskim jarmarku.
Ser z pokrzywą z Krzepielowa cieszył się zainteresowaniem
W tym roku dużą popularnością cieszył się ser z pokrzywą. - Wzbudził duże zainteresowanie - mówi pani Barbara - pytano mnie jak to możliwe, że łączymy pokrzywę z serem. A muszę powiedzieć, że żelazo, które znajduje się w pokrzywie w połączeniu z tłuszczem jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm, co polecają dzisiaj wszyscy dietetycy. Jak co roku powodzenie miały również sery dojrzewające o wyrazistym smaku. Państwo Czerwonkowie od lat prowadzą gospodarstwo rolne, chociaż na początku zajmowali się hodowlą świń i uprawą zbóż. - Od siedmiu lat mamy krowy jerseyki - mówi pani Barbara - dają świetne mleko, które jak żadne inne nadaje się do produkcji serów dojrzewających i świeżych. Każdy kto chciałby podpatrzeć w jaki sposób powstają sery w gospodarstwie ekologicznym ,,Agatka" zawsze może wybrać się do Krzepielowa. - Kto przyjedzie do naszego gospodarstwa, jeżeli tylko ma taką chęć, zostanie przez nas oprowadzony po całym terenie - dodaje pani Barbara - może zobaczyć dojrzewalnię serów, ale również i zwierzęta. Staramy się żyć blisko natury i zachęcamy naszych gości do takiego wypoczynku. (rak/foto: martyna)

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 2

    reklama

    Dla Ciebie

    18°C

    Pogoda

    Kontakt

    Nekrologi