TworzymyGłos Regionu

reklama

Przedświąteczne pomysły słuchaczek UTW

Poniedziałek, 17 grudnia 2012 o 19:29, autor: 7
Przedświąteczne pomysły słuchaczek UTW

14 grudnia 19 słuchaczek Uniwersytetu Trzeciego Wieku wzięło udział w spotkaniu pn. giełda pomysłów. Słuchaczki wymieniały się sprawdzonymi, dobrymi przepisami na ciasta świąteczne, pierniki, ryby i śledzie oraz pieczone mięsa

Interesowały nas przepisy łatwe w wykonaniu i zawierające mało kalorii - mówi Ewa Sworowska-Sadowska. - Panie chętnie przepisywały polecone przepisy. Była też degustacja pierników upieczonych przez słuchaczki. Tę część spotkania przygotowała Halina Tlałka. Oprócz wymiany przepisów, można było obejrzeć proste sposoby dekoracji np. stołu świątecznego z wykorzystaniem szklanek, większych kieliszków oraz innych naczyń szklanych. Były to pomysły w trzech kolorach: złotym, srebrnym i czerwonym. Chodziło o wykorzystanie ozdób i naczyń, które mamy w domu i z okazji świąt mogą „wystąpić” w innej roli - tłumaczy Sworowska-Sadowska. - Panie robiły zdjęcia elementów do dekoracji, lub je rysowały. Propozycje dekoracji przygotowała Ewa Sworowska-Sadowska Po zakończeniu pracowitego spotkania przewodnicząca UTW złożyła słuchaczkom życzenia świąteczne i noworoczne. (UTW) Od 17.12.2012 r. do 06.01.2013r. NIE MA ZAJĘĆ NA UTW ZAJĘCIA BĘDĄ WZNOWIONE 07. 01.2012 r. [nggallery id=583]
REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (7)

avatar

avatar
~FWB
18.12.2012 10:02

Pomysł bardzo dobry. Liczę, że rk zamieści parę przepisów pod artykułem

avatar
~evita
18.12.2012 20:36

PRZEPIS : KARP 1kg karpia,2 jajka ( ugotowane na twardo), 10dag żółtego, utartego sera ,15dag pieczarek (podsmażyć), zielona pietruszka, sól, pieprz,,papryka słodka mąka , śmietana, masło Sprawianą rybę pokroić na kawałki i osolić, kawałki obtoczyć w mące wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Usmażyć na gorącym tłuszczu, na złoty kolor Upieczone kawałki układać w naczyniu żaroodpornym. Na każdą warstwę ryb ułożyć plastry jajka, posypać zieloną pietruszką, tartym serem, usmażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła i zapiec pod przykryciem (ok. 20min.) Tuż przed podaniem polać kwaśną śmietaną i ponownie krótko zapiec. SMACZNEGO! JEST TO PRZEPIS Z MAŁOPOLSKI

avatar
~evita
18.12.2012 20:38

Pyszny makowiec Kruche ciasto - ok. 1/2kg mąki - 1/2kostki masła 9lub margaryny) - 2 żółtka - 2 jajka ½ szkl.cukru 1 łyżeczka proszku ---zrobić ciasto, schłodzić w lodówce, wyłożyć ¾ na blaszkę, resztę zostawić na „kruszonkę” Kupić 2 puszki maku „Prospona” Na 1 puszkę dodajemy: - 3 ubite białka( pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru - 1 jabłko starte na tarce - 1 łyżka miodu - można dołożyć rodzynek i skórkę pomarańczową Piec : nagrzać piekarnik do 50-60 st. – piec 15 min. - następnie 20 min. w temperaturze 100 st. - następnie 15-20 min.- w temperaturze 150/160 st. - ostatnie 20 min. – w temp. 180/200 st. – do zrumienienia się kruszonki Smacznego!!!

avatar
~FWB
19.12.2012 09:04

pani evito dzięki wielkie. Może jeszcze na jakiegoś szybkiego śledzia ? :) jeśli można prosić

avatar
~evita
21.12.2012 18:35

ooo, koleżanki mają, ja śledzi nie jem :) Pozdrawiam, postaram się o dobry przepis na śledzie na ...Nowy rok :)

avatar
~Do evity
22.12.2012 13:50

Śledzie bardziej pod Nowy Rok i Sylwestra oczywiście zakrapiany być musi ;-) http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/sledzie_w_bialym_winie

avatar
~evita
28.12.2012 18:49

Zgodnie z obietnicą, podaję przepisy na śledzie i rybkę :)ŻYCZĘ SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie i życzę WSZELKIEGO DOBRA w NOWYM ROKU :) ŚLEDZIE ZIELONE Zrobić dość gęste ciasto naleśnikowe, osolić je • 1kg- śledzi zielonych pokroić w paski , posypać wedetą, usmażyć i zalać zalewą: ZALEWA (wszystkie składniki zagotować, przestudzić) • 4 szkl. wody , 4 cebule • ¾ szkl. octu • 1 szkl. oleju, 1 łyżka soli • 6 łyżek cukru, 6 łyżek ketchupu • 2 łyżki przecieru pomidorowego • Ziele angielskie, listek laurowy Najlepiej zrobić kilka dni przed spożyciem SMACZNEGO! RYBA w zalewie 1kg ryby (panga) – „obtoczyć” w cieście naleśnikowym i usmażyć ZALEWA( zagotować składniki) • 2 szk. wody, 6 łyżek octu, ½ szkl. oleju, • 2 łyżki cukru, 3 łyżki ketchupu, • 1 mały koncentrat pomidorowy • ziele ang. sól , pieprz • 2 cebule- pokroić w talarki Ogórki konserwowe i paprykę (czerwoną) pokroić i układać warstwami: Ryba, ogórki, papryka …i zalać zalewą Najlepiej zrobić kilka dni przed spożyciem SMACZNEGO! Tak przygotowane ryby, czy śledzie przechowywać w lodówce :)

Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl