Pod uwagę brane były smak, oryginalność receptury, a także wrażenie estetyczne potrawy. Po prezentacji 25 przetworów słodkich jury postanowiło przyznać:
I miejsce za dżem z jagód dla Urszuli Domańskiej z Krążkowa,
II miejsce za sok z czarnego bzu dla Małgorzaty Kmity-Pronkiewicz z Krążkowa,
III miejsce za dżem cukiniowy dla Władysławy Dwornickiej z Lipinek.
Wyróżnienie za konfiturę z czerwonej porzeczki przyznano Jolancie Tomczak z Lipinek.
Po prezentacji 21 przetworów wytrawnych komisja nagrodziła:
I miejsce dla Ryszarda Sowińskiego z Lipinek za „Dla wygodnych marynowane śliwki”,
II miejsce za „Cuda ogródka Vegetą solona natura” dla Łucji Tomczak ze Sławy,
III miejsce za „Ogórki kiszone” dla Grażyny Domańskiej z Krążkowa.
Po ocenie domowych zapraw przyszedł czas na podsumowanie drugiego konkursu. Podobnie, jak w przypadku pierwszego wybór nie należał do łatwych. To za sprawą dwóch okazów, które były niemal identyczne. Po dłuższych obradach spośród 3 owoców dyni nagrodę główną otrzymał Grzegorz Michalak z Nowego Strącza – dynia o średnicy 150 cm.
Nagrody ufundowali Burmistrz Sławy i Dyrektor Sławskie Centrum Kultury i Wypoczynku - SCKiW
(slawa.pl)