Patelnie żeliwne
Żeliwo to jeden z najbardziej odpornych materiałów wykorzystywanych w kuchni. Patelnie żeliwne świetnie rozprowadzają ciepło, choć nagrzewają się nieco dłużej, niż inne naczynia. Są odporne na naprawdę wysokie temperatury, jednak nie przypalimy na nich jedzenia. Ich największą wadą może być fakt, że są one dosyć ciężkie, także nie poleca się ich na sam początek przygody z grillowaniem.
Patelnie ze stali
Stalowe patelnie cechują się podobną jakością, co żeliwne, jednak nie są tak ciężkie, co czyni przygotowywanie potraw łatwiejszym. Nie są to jednak patelnie dla wszystkich. Przed pierwszym użyciem patelnie stalowe należy wyhartować. Powinny one przejść także proces „wygrzewania”, który to sprawi, że do dna naczynia nie będzie przylegało jedzenie. Patelnie te dłużej się nagrzewają, jednak później długo utrzymują ciepło, przez co nasze jedzenie jest zawsze ciepłe.
Patelnie aluminiowe
Są to patelnie lekkie, łatwe w obsłudze i szybko się nagrzewające. Przygotowanie na nich potraw jest niezwykle proste i szybkie, tak samo jak ich czyszczenie. Nie są one tak odporne na uszkodzenia, jak patelnie żeliwne bądź stalowe, jednak przy odpowiedniej pielęgnacji mogą posłużyć nam przez lata.
Źródło: DAJAR, Patelnia grillowa Nature 28 x 28 cm AMBITION
Karbowana powierzchnia
Patelnie do grillowania posiadają karbowane powierzchnie, które to sprawiają, że jedzenie, mimo iż smażone bez tłuszczu, nie przywiera do nich, a zatem unikamy przypaleń. Dodatkowo, rowki odpowiedzialne są za odprowadzanie tłuszczu, który tym samym nie jest wchłaniany przez potrawy. Większe rowki sprawdzą się dobrze przy wysmażaniu mięs oraz ryb, zaś mniejsze będą dobre do warzyw oraz mięs zawierający mniej tłuszczu (jak kurczak). Rowki są również odpowiedzialne za charakterystyczne pręgi, które dodają walorów estetycznych potrawom.
Funkcjonalne w każdej kuchni
Patelnie do grillowania są funkcjonalnym narzędziem w każdej kuchni. Można z nich korzystać zarówno na kuchence indukcyjnej jak i w piekarniku. Postaw na model, który można myć w zmywarce. Patelnie grillowe ułatwią przygotowywanie naszych ulubionych dań, zachowując je niskokalorycznymi i przyjaznymi dla wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów.
Jak smażyć?
Patelnie grillowe są przystosowane do wysmażania tłuszczu. Sprawdzą się także w przygotowywaniu warzyw. Potrawy przed smażeniem najlepiej zamarynować. Smażyć możemy bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Potrawy będą nie tylko zdrowe, ale także smaczne!