Artykuł sponsorowany
Sprawa wbrew pozorom nie jest taka prosta. Najczęściej bierze się pod uwagę moc kotła i powierzchnię domu. Niestety to najczęściej popełniany błąd, którego skutkiem są wysokie koszty ogrzewani
Przed wyborem konkretnego rodzaju kotła trzeba wziąć pod uwagę następujące czynniki:
rodzaj paliwa,
powierzchnię domu,
stopień ocieplenia domu,
komfort (piec z podajnikiem lub bez).
Zarówno niedoszacowanie, jak i przeszacowanie mocy pieca niekorzystnie wpływają na komfort użytkowania i koszty eksploatacji. Obliczenie właściwego bilansu cieplnego z tych względów jest niezwykle istotne.
Kotły centralnego ogrzewania przystosowane są do różnego rodzaju paliwa. Najczęściej stosowane są kotły na paliwa stałe, gaz lub prąd. Dwa ostatnie rozwiązania są najdroższe i z tego względu w domach jednorodzinnych stosowane rzadko.
Zdecydowana większość kotłów w domach jednorodzinnych to kotły na paliwa stałe, takie jak węgiel, koks, miał lub ekogroszek. Między sobą różnią się ceną, kalorycznością, zanieczyszczeniem (oddziaływanie na środowisko) oraz wpływają na komfort użytkowania.
Zdecydowanie w tej grupie paliw stałych najbardziej korzystnie wypada ekogroszek. Jest paliwem wysokokalorycznym, a co za tym idzie ekonomicznym i najbardziej przyjaznym dla środowiska. Niskie zasiarczenie ma również wpływ na dłuższą żywotność kotłów centralnego ogrzewania.
Źródło: www.kotly-bialek.pl/oferta/kotly-co/kotly-z-podajnikiem-na-mial-piec-na-ekogroszek/
To najważniejsze parametry decydujące o doborze mocy kotła. Trzeba pamiętać, że im większa moc kotła, tym większa jego cena. Większość producentów podaje ogólne przeliczniki mocy na powierzchnię użytkową domu. Z reguły nie uwzględniają izolacyjności nowoczesnych materiałów budowlanych. Z tego względu piec zakupiony według tych parametrów będzie miał znacznie większą sprawność od rzeczywistego zapotrzebowania. Niestety skutkuje to większym zużyciem opału, większym zanieczyszczeniem środowiska i krótszym okresem żywotności kotła i na dodatek w domu temperatura jest stanowczo za wysoka, co przekłada się na komfort i stan zdrowia domowników.
Jak duża może być ta różnica wystarczy spojrzeć na dane producentów, którzy dla domu o powierzchni 160 zalecają kocioł o mocy 14 kW. Wyliczenie może być prawidłowe dla domów wybudowanych kilkanaście lat temu. Dla domów wykonanych w nowoczesnej technologii wystarczy zaledwie piec o mocy 7kW.
Podajnik to dodatkowe urządzenie, które systematycznie dozuje opał do komory spalania. Piece z podajnikiem w zakupie są droższe, ale tańsze w eksploatacji i ich obsługa nie wymaga ciągłego dosypywania opału. Dzięki specjalnym sterownikom paliwo z zasobnika jest odpowiednio dozowane do kotła zgodnie z zadanymi parametrami. Obsługa takiego kotła ogranicza się do uzupełniania zasobnika co kilka dni.
Źródło: www.kotly-bialek.pl – producent kotłów oraz piecy C.O z Pleszewa.