Artykuł sponsorowany
Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna. Polega ona na przyjmowaniu produktów o niewielkiej zawartości błonnika oraz tłuszczów. Jest ona najczęściej zalecana osobom otyłym, cierpiącym na otłuszczenie wątroby, a także szczególnie osobom z innymi poważnymi chorobami wątroby. Bardzo ważne jest restrykcyjne stosowanie się do diety. Wspomaga ona bowiem leczenie farmakologiczne. Co jeszcze powinniśmy wdrożyć do codziennej diety?
Dieta wątrobowa – co jeść przy chorej wątrobie? W diecie wątrobowej zaleca się gotowanie potraw lub pieczenie. Najzdrowsze jest gotowanie na parze. Do gotowania na parze nie potrzebujemy ani grama tłuszczu. Produkty zachowują substancje odżywcze oraz swój naturalny smak. Zaleca się spożywanie następujących produktów:
Osoby mające problem z ułożeniem właściwej diety powinny skorzystać z pomocy dietetyka. W diecie nie może bowiem zabraknąć ważnych substancji odżywczych.
W diecie wątrobowej należy wyeliminować produkty, które ogólnie uchodzą za niezdrowe. Są to tłuste mięsa, konserwy, słonina, smalec, margaryna, słodycze oraz wszelkiego rodzaju potrawy smażone. Zakazane jest także spożywanie ciemnego pieczywa, mąki żytniej oraz razowej, grubych kasz oraz makaronów. Należy również zrezygnować z następujących dodatków:
Przy diecie wątrobowej należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby nie sięgać po używki tj. alkohol i nikotyna.
Dieta wątrobowa jest zalecana przez lekarzy w przypadkach tj.:
Do chorób tych dochodzi na skutek niewłaściwej diety i odkładania się nadmiernej tkanki tłuszczowej, zatrucia pokarmowego, a także w związku z dużą ilością przyjmowanych leków. Głównym zadaniem wątroby jest oczyszczanie organizmu z nieczystości tj. toksyny, metale ciężkie czy też pozostałości po lekach. Wątroba jest również odpowiedzialna za produkcję żółci, która odgrywa ogromną rolę w procesie trawienia. Magazynuje ona także niektóre witaminy, minerały oraz inne związki, które w razie potrzeby są oddawane do krwioobiegu.
W momencie, gdy wątroba zaczyna niedomagać, możemy cierpieć na szereg dolegliwości tj. zmęczenie, senność, obniżenie ciśnienia krwi, niestrawność, utrata masy ciała, żółtaczka, a nawet padaczka. Specjalista na podstawie powyższych objawów jest w stanie stwierdzić, że cierpimy na dolegliwości związane z chorobą. Oprócz leków konieczna jest dieta wątrobowa – zywieniemaznaczenie.pl przygotowało szereg ważnych informacji dla osób, u których wskazane jest przejście na dietę wątrobową.
Dietę wątrobową warto wspomóc ostropestem – w postaci tabletek lub proszku. Sproszkowany ostropest możemy dodawać do posiłków. Konieczna może okazać się również suplementacja witamina A, D, E i K. Stosując dietę wątrobową, należy pozostać w stałym kontakcie z lekarzem, który będzie monitorował przebieg leczenia.