TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Czy warto zostać kelnerem?

Środa, 19 czerwca 2019 o 08:43, aktualizacja Poniedziałek, 24 czerwca 2019 o 07:57, autor: 0
Czy warto zostać kelnerem?

Branża gastronomiczna rozwija się w błyskawicznym tempie, czego dowodem jest coraz większa ilość restauracji, pubów czy kawiarni. Tego typu lokale są głównym miejscem zatrudnienia dla kelnerów, którzy w dzisiejszych czasach nie mogą narzekać na brak intratnych propozycji zawodowych.

Czym zajmuje się kelner?

Wbrew pozorom, praca kelnera nie sprowadza się wyłącznie do roznoszenia posiłków. Do jego podstawowych zadań należy także:

troska o właściwe nakrycie stołów,

pomoc w wyborze i w zajęciu stolika,

wsparcie w wyborze konkretnej pozycji z karty menu,

udzielanie informacji na temat poszczególnych dań,

dbanie o pozytywny wizerunek lokalu.

Doświadczony kelner nie powinien mieć problemów z dokładnym poinformowanie klienta na temat składników wykorzystanych przy przygotowaniu konkretnych dań. Musi być przygotowany na obsługę osób posiadających szczególne wymagania, w tym klientów uczulonych na gluten lub inne składniki. Istotne, aby doskonale znał także zasady savoir vivre i przestrzegał ich niezależnie od napotykanych trudności. Osoba na tym stanowisku nie może zwlekać z przyjęciem zamówienia i musi dołożyć wszelkich starań, aby klient był usatysfakcjonowany obsługą.

Zalety pracy kelnera

Praca w charakterze kelnera jest świetnym wyborem dla osób komunikatywnych, które nie mają problemu z nawiązywaniem rozmowy z klientem. Jednym z kluczowych atutów tego zawodu będzie możliwość otrzymywania napiwków. Dzięki temu praca kelnera wiąże się z satysfakcjonującym wynagrodzeniem, które zazwyczaj przewyższa kwotę 3000 zł netto miesięcznie. W tym charakterze mogą pracować absolwenci kursów zawodowych i szkół o podobnym profilu, ale wiele lokali chętnie przyjmuje osoby bez doświadczenia. W zależności od indywidualnych preferencji osoby decydują się się na pracę w pełnym etatcie lub na część etatu. W roli kelnera chętnie sprawdzają się studenci, dla których jest to świetna propozycja pracy sezonowej. Właściciele lokali gastronomicznych wychodzą naprzeciw ich potrzebom i oferują elastyczny grafik.

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl