Artykuł sponsorowany
W tym artykule porozmawiamy bardziej szczegółowo o tym, czym jest gres i jak go obrabia za pomocą diamentowej tarczy do płytek 125 mm na szlifierkach kątowych
Płytki gresowe stały się obecnie najpopularniejszym rodzajem płytek, z których wykładane są podłogi, ściany, a nawet brodziki, półki, blaty i wiele innych. Różne kolory, tekstury, powłoki i rozmiary płytek gresowych sprawiły, że jest to jeden z najbardziej atrakcyjnych materiałów do dekoracji wnętrz. W tym artykule porozmawiamy bardziej szczegółowo o tym, czym jest gres i jak go obrabia za pomocą diamentowej tarczy do płytek 125 mm na szlifierkach kątowych.

Gres – to sztuczny rodzaj płytek, który jest wykonany z różnych rodzajów gliny, skalenia i kwarcu. Mieszanka tych materiałów sprawia, że jest bardzo wytrzymały i trwały. Ponadto do produkcji płytek gresowych stosuje się różne barwniki, aby nadać płytkom pożądany odcień. Główne zalety gresów możemy zaliczyć:
Fakt, że gres ma wiele różnych rozmiarów, ułatwia wybór projektu dla każdego gustu i wnętrza. Ogólnie rzecz biorąc, w zależności od wielkości, gres dzieli się na 3 podgatunki:
Ważnym czynnikiem, również wpływającym na obróbkę gresu, jest jego grubość. Standardowa płytka gresowa o małym i średnim formacie jest produkowana o grubości 8-10 mm. Duże płytki gresowe są prawie zawsze cieńsze, a ich grubość waha się od 4 mm do 8 mm. Istnieje również grubsza płytka gresowa o małym i średnim formacie, o grubości do 20 mm. Najczęściej jest to gres techniczny, stosowany w pomieszczeniach produkcyjnych lub mrozoodporny do okładzin zewnętrznych.
Podczas cięcia gresu mistrzowie wykonują 2 główne zadania – cięcie pod kątem prostym i bizotowanie (cięcie pod kątem 45 stopni).

Najważniejsze w pracy mistrza, który tnie płytki pod kątem prostym za pomocą diamentowej tarczy do ceramiki125 mm – to prostoliniowość cięcia i minimalne odpryski na powierzchni płytki. Kluczem do pięknego cięcia są dwa parametry – dobra tarcza diamentowa do cięcia płytek gresu i umiejętności mistrza.
Jaka więc powinna być dobra tarcza diamentowa do płytek? Wielu glazurników skłania się ku temu, że tarcza wykończeniowa powinna być jak najcieńsza, sztywna i mieć drobny diament. Warto podać przykład 2 radykalnie różnych tarcz:
Jak widać te 2 tarcze do ceramiki zasadniczo różnią się grubością i wysokością warstwy, ale obie mają drobny diament i kołnierze, zapewniające sztywność. Tak więc te 2 parametry są najważniejsze przy wyborze tarczy do cięcia gresu pod kątem prostym.
Cięcie pod kątem 45 stopni, zwane również bizotowaniem, radykalnie różni się od cięcia pod kątem prostym. Wynika to z faktu, że podczas bizotowania zwiększa się powierzchnia cięcia, a także jedna strona tarczy stale styka się z płytką, odczuwa większe obciążenie. Dlatego bizotowanie wymaga wyspecjalizowanych tarcz do ceramiki, które są wyposażone w grubą, wysoką i falistą warstwę diamentową. Falowana warstwa diamentowa ma różne wgłębienia, które poprawiają zdolność tarczy do szlifowania krawędzi podczas procesu bizotowania. Jedną z najlepszych tarcz do bizotowania od naszego partnera Distar.tools jest Edge Dry. Ma grubość warstwy diamentowej 1,6 mm i wysokość 25 mm. Jego pofałdowanie jest wykonane w stylu sześciokąta, jak plaster miodu w ulu. Dzięki takim cechom konstrukcyjnym cięcie płytek gresowych pod kątem 45 stopni jest bardzo szybkie i wydajne.
Staraj się zawsze mieć różne tarcze do bizotowania i cięcia pod kątem prostym. Zdecydowanie nie zaleca się wykonywania bizotowania cienkimi tarczami, ponieważ może to prowadzić do utraty zdolności cięcia tarczy.