Wschowa reprezentowała województwo Lubuskie. Ponadto brało udział jeszcze 15 województw. Uczestnicy mieli za zadanie ugotować: zupę krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika i kindziukiem oraz eskalopki z indyka z sosem kurkowym, placki ziemniaczane i surówkę coleslaw. Dwuosobowe zespoły musiały przygotować potrawy w ciągu 90 minut.
Nasi uczniowie ciekawie spędzili czas. Mogli podziwiać pokaz pierwszej pomocy przedmedycznej, zwiedzili Podlasie - dzięki wycieczce szlakiem tatarskim, który prowadzi do Kruszynian przez dawne folwarki tatarskie (Nietupę i Talkowszczyznę), nadane w XVII w. Tatarom przez Jana III Sobieskiego.
Była to okazja do zwiedzenia uzdrowiskowego Supraśla i Parku Megalitów, wizyty w Silvarium w Poczopku oraz spróbowania tradycyjnych podlaskich kartaczy i pierogów w „Gospodzie pod Modrzewiem” w Krynkach. Młodzież wróciła zadowolona. Jednym z głównych celów konkursu było stworzenie młodzieży możliwości sprawdzenia poziomu wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności w zawodzie kucharza w związku ze zbliżającymi się egzaminami zewnętrznymi na tytuły kwalifikacyjne.
Autor tekstu : 4 – 9 HP Wschowa
Autor zdjęć: 4 – 9 HP Wschowa