Dyrektor I Zespołu Szkół im. St. Staszica przyznał, że dzięki projektowi, szkoła wzbogaciła sie o pracownie nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz mechanik pojazdów samochodowych. Szkoła w praktyczny sposób naucza tych zawodów.
- Żywieniowcy dzięki produktom, które kupujemy, mogą nauczyć się praktycznego robienia dań i potraw. Mechanicy mają szansę praktycznie pracować z silnikiem samochodowym. - powiedział Damian Janowicz.
Dzięki projektowi realizowanemu przez Powiat Wschowski, młodzież chętniej kieruje się w stronę nauki tych zawodów. Ważne jest dla nich, aby było więcej praktyki niż teorii poznawania zawodu.
Jak powiedziała jedna z uczestniczek projektu, uczniowie tacy jak ona, mogli zdobywać wiedzę i nowe umiejętności.
- Dzięki temu projektowi, mogłam wziąć udział w kursach typu slow food, carving, zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, kurs kelner-barman, oraz mogłam zrobić prawo jazdy i wziąć udział w miesięcznym stażu. - dodała uczennica.
Jej kolega, dodatkowo praktykował zaparzanie kawy na dwukomorowym ekspresie ciśnieniowym. Miał okazję spróbować Kopi Luwak - najdroższej kawy świata.
Udział w projekcie jest szansą dla uczniów na zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji, które przydadzą się w przyszłej pracy zawodowej. Koszt realizacji projektu to ponad 4 mln 380 tys. zł. Dofinansowanie projektu wynosi ponad 4 mln złotych. Projekt zakończy się 30 czerwca 2022 r.
(pm)