Nowości sprawiły, że na liście znajduje się 78 produktów przynależnych do Województwa Lubuskiego. Dzięki wnioskom, które złożył Klaudiusz Balcerzak znowu głośno o Lubuskim, które jest jest niezwykłym bogactwem smaków i aromatów.
Sława to zagłębie niewielkich gospodarstw zajmujących się hodowlą drobiu, trzody chlewnej oraz bydła, z których ta pierwsza rozwinęła się tak bardzo, że województwo lubuskie stało się jednym z większych zagłębi producentów drobiu. Z mięsa drobiowego przygotowywano przeróżne wyroby, które dzięki swoim wartościom odżywczym zyskały popularność i stały się wizytówką regionu. Takim przykładem są od wielu lat wyrabiane na tym terenie: polędwica z indyka, kiełbasa sucha z indyka, szynka z indyka, kiełbasa myśliwska z indyka. Produkty te powstały w 1986 r. i od tego czasu wytwarzane są według niezmienionej receptury.
lubuskie - Urząd Marszałkowski.