Wartościowe składniki odżywcze
Mięso wołowe tłuste i niezdrowe? Nic podobnego! Zawiera ono ok. 5% tłuszczu i trzeba podkreślić, że to kwasy tłuszczowe, które dobrze działają na nasz organizm. Ponadto wołowina dostarcza pełnowartościowego białka, istotnego dla każdego z nas, a zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. To dwa istotne, ale niejedyne fakty, skłaniające do spożywania tego rodzaju mięsa.
Wołowina posiada niezwykle istotny w diecie składnik, a mianowicie żelazo. To ono bierze udział w transporcie tlenu do tkanek. Mięso wołowe jest źródłem cynku, który bez wahania możemy nazwać „tarczą” chroniącą nas przed chorobami. Niedobór cynku, to niestety brak odporności, a poza tym kłopoty z łamliwymi paznokciami i wypadającymi włosami. W wołowinie znajdziemy też fosfor, który niezbędny jest nam, by mieć zdrowe kości oraz zęby. Nie możemy nie wspomnieć, że w mięsie nie brakuje witaminy B12. Wspomaga ona układ nerwowy, bierze również udział w procesie przetwarzania tłuszczów, białek i węglowodanów.
Dania z wołowiny
Sposobów na podanie wołowiny jest niemało. Popularnością cieszą się np. burgery przygotowane z mielonego mięsa smażone na patelni grillowej. Nie brakuje fanów steków i bitek wołowych. Wielu z nas uwielbia rolady z różnymi farszami. Pieczona w piekarniku wołowina z aromatyczną, chrupiącą skórką, to także danie, które ma swych wielbicieli. Mięso będzie bardzo soczyste i miękkie jeśli je ugotujemy. Istotną rolę odgrywa tu czas obróbki termicznej. Dlatego zanim zabierzemy się za przyrządzenie go w tej wersji, wrzućmy do wyszukiwarki internetowej hasło – wołowina czas gotowania i zasięgnijmy porady na ten temat.
Wołowina może znaleźć się w zupie, sałatce, gulaszu, na tarcie, czy w zapiekance. Rewelacyjnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak np.: kapusta zasmażana, marynowane patisony, ogórki kiszone, warzywa na parze, pieczone ćwiartki ziemniaków, ryż, kasza, makaron, pieczywo, najróżniejsze sosy w tym grzybowy, czy ten na bazie chrzanu. Upieczony lub ugotowany kawałek wołowiny może z powodzeniem zastąpić kupowaną w sklepie wędlinę na kanapki.
Oczywiście nie sugerujemy, że należy przestać jeść ulubione roladki z kurczaka, pieczonego indyka, czy chrupiące żeberka wieprzowe, ale zachęcamy wszystkich, którzy do tej pory szerokim łukiem omijali w sklepie mięsnym wołowinę, by spróbowali jej smaku, znaleźli odpowiedni dla siebie przepis i przekonali się, że mięso to dobrze przyrządzone jest naprawdę przepyszne. Fakt, że ma też cenne wartości odżywcze na pewno przemawia na jego korzyść.