TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Kilka powodów, dla których warto sięgać po wołowinę

Sobota, 19 grudnia 2020 o 14:17, autor: 0
Kilka powodów, dla których warto sięgać po wołowinę

Na stołach wielu z nas królują dania mięsne. Nic dziwnego, są pożywne, smaczne, aromatyczne, można serwować je domownikom na obiad, czy kolację, a także zaskoczyć nimi gości na organizowanym przez siebie przyjęciu. Często mówi się o dobrych stronach białego mięsa, ale nie każdy docenia zalety wołowiny, tymczasem warto ją jeść. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Wartościowe składniki odżywcze

Mięso wołowe tłuste i niezdrowe? Nic podobnego! Zawiera ono ok. 5% tłuszczu i trzeba podkreślić, że to kwasy tłuszczowe, które dobrze działają na nasz organizm. Ponadto wołowina dostarcza pełnowartościowego białka, istotnego dla każdego z nas, a zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. To dwa istotne, ale niejedyne fakty, skłaniające do spożywania tego rodzaju mięsa.

Wołowina posiada niezwykle istotny w diecie składnik, a mianowicie żelazo. To ono bierze udział w transporcie tlenu do tkanek. Mięso wołowe jest źródłem cynku, który bez wahania możemy nazwać „tarczą” chroniącą nas przed chorobami. Niedobór cynku, to niestety brak odporności, a poza tym kłopoty z łamliwymi paznokciami i wypadającymi włosami. W wołowinie znajdziemy też fosfor, który niezbędny jest nam, by mieć zdrowe kości oraz zęby. Nie możemy nie wspomnieć, że w mięsie nie brakuje witaminy B12. Wspomaga ona układ nerwowy, bierze również udział w procesie przetwarzania tłuszczów, białek i węglowodanów.

Dania z wołowiny

Sposobów na podanie wołowiny jest niemało. Popularnością cieszą się np. burgery przygotowane z mielonego mięsa smażone na patelni grillowej. Nie brakuje fanów steków i bitek wołowych. Wielu z nas uwielbia rolady z różnymi farszami. Pieczona w piekarniku wołowina z aromatyczną, chrupiącą skórką, to także danie, które ma swych wielbicieli. Mięso będzie bardzo soczyste i miękkie jeśli je ugotujemy. Istotną rolę odgrywa tu czas obróbki termicznej. Dlatego zanim zabierzemy się za przyrządzenie go w tej wersji, wrzućmy do wyszukiwarki internetowej hasło – wołowina czas gotowania i zasięgnijmy porady na ten temat.

Wołowina może znaleźć się w zupie, sałatce, gulaszu, na tarcie, czy w zapiekance. Rewelacyjnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak np.: kapusta zasmażana, marynowane patisony, ogórki kiszone, warzywa na parze, pieczone ćwiartki ziemniaków, ryż, kasza, makaron, pieczywo, najróżniejsze sosy w tym grzybowy, czy ten na bazie chrzanu. Upieczony lub ugotowany kawałek wołowiny może z powodzeniem zastąpić kupowaną w sklepie wędlinę na kanapki.

Oczywiście nie sugerujemy, że należy przestać jeść ulubione roladki z kurczaka, pieczonego indyka, czy chrupiące żeberka wieprzowe, ale zachęcamy wszystkich, którzy do tej pory szerokim łukiem omijali w sklepie mięsnym wołowinę, by spróbowali jej smaku, znaleźli odpowiedni dla siebie przepis i przekonali się, że mięso to dobrze przyrządzone jest naprawdę przepyszne. Fakt, że ma też cenne wartości odżywcze na pewno przemawia na jego korzyść.

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl