Artykuł sponsorowany
Zjadanie pestek słonecznika jest popularne na całym świecie, także w naszym kraju. Te niewielkie ziarenka, jak się okazuje, mają wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. W dalszej części tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto jeszcze częściej spożywać pestki słonecznika lub dodawać go do różnych potraw.
Wbrew pozorom słonecznik jest źródłem wielu wartości odżywczych. To głównie źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które każdy z nas powinien dostarczać do swojego organizmu. Poza tym można znaleźć w nim kwasy omega-6 oraz witaminę E, poprawiającą stan skóry. Innymi substancjami jest kwas foliowy, fosfor, magnez, niacyna, potas czy też witamina B9. Zapobiega zatem powstawaniu anemii oraz wspomaga płodność wśród kobiet. Oczywiście bardzo ważne jest to, aby zjadać słonecznik regularnie i w większych ilościach, aby móc cieszyć się wszystkimi wartościami, które skrywa.
Skoro już wiemy, że słonecznik jest niezwykle zdrową przekąską, którą można zajadać się z przyjemnością niemal w każdej sytuacji, to powinniśmy zadbać o to, aby znalazł się on w każdym domu. Koniecznie musimy zwrócić uwagę na jego jakość i brak dodatkowych substancji, które wypisane będą zawsze na etykiecie. Warto też od razu zakupić większą ilość łuskanych pestek słonecznika, taką ofertę można znaleźć na stronie internetowej https://naturalniezdrowe.pl/
To jedna z tych przekąsek, które lubią i mogą jeść niemal wszyscy. Dlatego można zajadać się nimi zarówno w autobusie, w pracy, jak i na przerwie w szkole. Dzięki tej zdrowej przekąsce nie przytyjemy, ale za to zmniejszymy uczucie głodu. Warto też postawić na słonecznik, gdy lubimy coś podjadać w kinie lub oglądając film na kanapie w domu. Kibice piłkarscy również docenią możliwość przegryzienia pestek w trakcie emocjonujących rozgrywek.
Słonecznik można zjadać nie tylko jako przekąskę, ale też dokładać go do różnych dań. Doskonale smakuje w połączeniu z sałatkami, domowymi musli czy pastami kanapkowymi. Miłośnicy pestek słonecznika z przyjemnością dodadzą je do ciastek lub kremowych zup. Z kolei, jeśli chcemy tylko odrobinę urozmaicić ich smak, możemy je lekko uprażyć na patelni. Najważniejsze jest jednak to, aby przed rozpoczęciem gotowania lub pieczenia zakupić łuskane pestki, aby zaoszczędzić sobie pracy i zyskać lepszy smak.