Jakie są stopnie palenia kawy?
Poniżej przedstawiamy trzy stopnie palenia kawy. Przeczytaj kilka słów na temat każdego z nich.
Stopień jasny
Kawa jasno palona to najsłabszy stopień palenia kawy. W tym przypadku ziarna są palone w temperaturze od 180 do 205 stopni Celsjusza. Wyróżniają się one także cynamonową barwą i nie mają oleju. Jeśli natomiast chodzi o aromat, to zostaje zachowany naturalny, owocowy aromat, a kawa jest bardzo kwasowa, słodka i nie za bardzo gorzka. Jest to stopień palenia kawy, który umożliwia wydobycie z niej owocowo-kwiatowego aromatu.
Stopień średni
Kawa średnio palona to właściwie najpopularniejszy rodzaj palenia. Palenie ziaren odbywa się w temperaturze od 210 do 220 stopni Celsjusza. Ziarna opuszczają piec po pierwszym pęknięciu, ale przed wystąpieniem drugiego. Na powierzchni nie znajdują się widoczne olejki eteryczne. W smaku takiej kawy można znaleźć dużo orzechów, gorzkiej czekolady i karmelu. Wyczuwalne są również nuty kwiatowe, aczkolwiek nie są one aż tak intensywne jak w przypadku ziaren jasno palonych. To, co jeszcze charakteryzuje kawy średnio palone, to najbardziej zbalansowany smak.
Stopień mocny
Ten stopień palenia kawy jest bardzo popularny w mieszankach arabiki z robustą. Można go spotkać często w kawach włoskich i wietnamskich. Takie kawy nie mają wiele kwasowości, a oprócz tego nie znajdziesz w nich kwiatów, czy owoców, ponieważ wszystko jest przyćmione przez gorzką czekoladę i kakao, czy zapach zwęglonego drewna. Taka kawa stworzona jest zwłaszcza do ekspresów automatycznych, ale nie tylko.
Dlaczego kawy jasne wymagają innego parzenia niż kawy ciemne?
Głównie chodzi tutaj o czas palenia. Jasno palona kawa gwarantuje bardziej wyrafinowane nuty, które dobrze zaakcentować wolniejszym parzeniem. Świetnie sprawdza się np. dripper lub french press. Wynika to z tego, że ziarna jasno palone są mniej porowate, a po zmieleniu przez długi czas uwalniają swoje aromaty. Zupełnie na odwrót dzieje się w przypadku ciemnych ziaren. Te wymagają w miarę szybkiego parzenia, ponieważ im dłużej to trwa, tym do kawy dostaje się więcej goryczy, aż kawa może stać się gorzka i po prostu niedobra. Do parzenia tego typu kawy doskonale nadaje się ekspres. Jak to natomiast wygląda w przypadku kaw średnio palonych? Najlepszym krokiem będzie wybór tych, które są polecane do konkretnych metod.
Na jak mocno paloną kawę warto postawić?
Niedawno zainwestowałeś w ekspres ciśnieniowy? Zatem najlepszym wyborem będzie średnio i mocnopalona. Niezależnie, na jaką się zdecydujesz, na pewno kawa będzie doskonała. Wybierając średniopaloną, możesz wyczuć nieco soczystą kwasowość i mnóstwo orzechów. Co innego może zapewnić ciemnopalona, która gwarantuje doskonały balans pomiędzy goryczą a słodkością i brak kwasowości. Wyróżnia ją głównie gorzka czekolada i karmel.
Kawy do metod alternatywnych
Natomiast kiedy wykorzystujesz metody przelewowe (np. dripper, french press lub aeropress), to warto sięgnąć po kawę średniopaloną, z której uda ci się wyciągnąć dużo słodyczy kosztem goryczy. Szeroki wybór kaw znajdziesz w ofercie palarni Finest Coffee – koniecznie sprawdź, jakie oferuje produkty pod adresem https://finestcoffee.pl.
Podsumowanie
Podsumowując, na smak kawy wpływa wiele czynników, a stopień palenia jest jednym z nich. Ogromny wpływ na smak tego naparu ma też metoda i czas parzenia, pochodzenie kawy, rodzaj ziaren, a nawet twardość wody. Pamiętaj, że nigdy nie da się zrobić dwa razy takiej samej kawy - za każdym razem kawa smakuje nieco inaczej.