Obiadek ze słoiczka
Wiele osób decyduje się podawać swoim dzieciom obiadki ze słoiczka. Powodów jest wiele - brak czasu na gotowanie, nieumiejętność gotowania czy niechęć, gdyż niemowlę i tak nie zje więcej, niż kilka łyżeczek. Dania ze słoiczków spełniają wszelkie standardy europejskie, zatem są w pełni bezpieczne dla niemowlaka. Jak przygotować taki obiadek?
Przede wszystkim przy jego wyborze należy kierować się tym, co producent napisał na opakowaniu. Jeżeli produkt przeznaczony jest dla dzieci po 6 miesiącu życia, nie podawajmy go wcześniej. Zawartość gotowego słoiczka wystarczy podgrzać w gorącej wodzie bądź podgrzewaczu do butelek. Obiadek powinien być podawany na ciepło, jednak nie może być gorący, aby nie poparzyć delikatnych ust dziecka.
Zupka domowej roboty
Przygotowując obiad dla niemowlaka, należy przede wszystkim wybierać pełnowartościowe składniki dobrego pochodzenia. Mogą być to produkty ekologiczne bądź pochodzące od lokalnego rolnika. Ważne, żeby przed podaniem ich dziecku samemu sprawdzić smak i jakość produktu.
Obiadek niemowlaka powinien składać się z zupki przyrządzonej z mięsa (indyk, cielęcina, wołowina) bądź jajka oraz warzyw sezonowych lub mrożonych. Wywar wraz z dodatkami powinien zostać zmiksowany w przypadku młodszych niemowlaków, starsze natomiast z pewnością poradzą sobie z wodnistą konsystencją zupy. Po podaniu pierwszego dania można zaserwować maluszkowi także drugie, choć dopiero po pewnym czasie rozszerzania diety. Na początku sama zupka w zupełności maluszkowi wystarczy.
Drugie danie dla maluszka
Jeżeli niemowlak będzie jadł drugie danie, można zrezygnować z mięsa i jajka w zupce. Wystarczy sam wywar z warzywami, natomiast mięso wraz z dodatkami z powodzeniem można będzie podać na drugie danie. Wybór składników i potraw jest tutaj dowolny - odeszło już w zapomnienie przeświadczenie, że niemowlaki powinny mieć rozszerzaną dietę etapami. Ważne jednak, aby w drugim daniu znajdowała się porcja białka, węglowodanów i warzyw. Warto pamiętać o kilku zasadach przygotowania obiadku.
Przede wszystkim niemowlakom nie podajemy potraw smażonych, a jedynie gotowane w wodzie bądź na parze. W ostateczności mięso może być także duszone. Unikajmy dosalania potraw i stosowania mieszanek przypraw, które zawierają sól. To samo dotyczy cukru - dania nie powinny go zawierać. Obiadek powinien być delikatny i lekkostrawny, z niewielką zawartością tłuszczu dla lepszego przyswajania witamin. Jeżeli zauważymy, że dany produkt powoduje u niemowlaka wzdęcia, zaparcia czy alergię, lepiej - przynajmniej na jakiś czas - wykluczyć go z diety. Pamiętajmy, że smaczny obiadek dla niemowlaka jest niezbędny w nauce zdrowego odżywiania.
Artykuł powstał na podstawie: https://www.philips.pl/c-e/blog/matka-i-dziecko/przepisy-na-obiadki-dla-niemowlat.html