Artykuł sponsorowany
Domowe burgery to doskonały pomysł na zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Samodzielnie zmielona i zgrillowana wołowina, warzywne dodatki i sos według własnej receptury to ważne składniki dania. Jeśli chcesz dopełnić dzieła domowymi bułkami do burgera, wypróbuj nasz sprawdzony przepis!
Domowe bułki do burgerów mają prosty skład – właśnie taki, jakiego oczekujemy po zdrowej żywności. W przeciwieństwie do gotowych produktów z marketów, nie ma tu chemii ani sztucznych dodatków. Tak naprawdę większość składników, a może nawet wszystkie, prawdopodobnie masz już w domu. Potrzebne będą:
Oczywiście możesz zrezygnować z soli i cukru, jednak my tego nie polecamy. To naprawdę niewielkie ilości, a stanowią ważny składnik przesądzający o smaku bułeczek.
Do miseczki wsyp mąkę, cukier, sól i roztopione wcześniej masło. Na koniec dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Do ciepłego mleka (odrobinę pozostaw na później) dodaj drożdże, mieszaj do uzyskania jednolitego płynu, a następnie wlej je do miseczki z pozostałymi składnikami.
Pamiętaj, aby do mieszania używać drewnianej łyżki. Uzyskaną masę wyrabiaj ręcznie do uzyskania ciasta bez grudek. Powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto w misce przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu, by urosło. Gdy proces ten już się zakończy, na obsypanym mąką blacie uformuj kuleczki – taka ilość składników z powodzeniem wystarczy na upieczenie 6 bułek.
Uformowane bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie posmaruj bułki niewielką ilością mieszanki mleka i żółtka, po czym obsyp sezamem.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni w funkcji grzania góra dół. Włóż bułeczki na środkowej pozycji i piecz przez 20 minut. Po ostygnięciu bułki są gotowe do podania jako pyszne domowe burgery!
Jeśli pieczenie bułek nie jest Twoją pasją lub po prostu obawiasz się, że zrobisz to źle, zawsze możesz zjeść znakomitego domowego burgera… w restauracji. Takie dania serwuje Pasibus – lokal stawiający na naturalne, wysokiej jakości składniki. Serwowane tutaj burger Częstochowa wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Domowe burgery to pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. W niczym nie ustępują tradycyjnym daniom. Mamy w nim zdrowe mięso, np. pełną łatwo przyswajalnego żelaza i licznych witamin z grupy B wołowinę lub niskokaloryczne mięso z indyka. Do tego warzywa – najlepiej takie z ekologicznych upraw, sos na bazie dobroczynnych ziół i oczywiście spajającą wszystko bułkę.
Burgery zjedzone w restauracji to też chwila na wspólne rozmowy i zacieśnianie rodzinnych więzi. Z pewnością raz na jakiś czas warto zrezygnować z klasycznego obiadu i zabrać najbliższych do restauracji z dobrym klimatem!