TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Jak przygotować domowe bułki do burgera?

Sobota, 23 marca 2024 o 05:25, autor: 0
Jak przygotować domowe bułki do burgera?

Domowe burgery to doskonały pomysł na zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Samodzielnie zmielona i zgrillowana wołowina, warzywne dodatki i sos według własnej receptury to ważne składniki dania. Jeśli chcesz dopełnić dzieła domowymi bułkami do burgera, wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

Składniki, które masz już w domu

Domowe bułki do burgerów mają prosty skład – właśnie taki, jakiego oczekujemy po zdrowej żywności. W przeciwieństwie do gotowych produktów z marketów, nie ma tu chemii ani sztucznych dodatków. Tak naprawdę większość składników, a może nawet wszystkie, prawdopodobnie masz już w domu. Potrzebne będą:

  •       2 szklanki mąki – pszennej, orkiszowej lub pełnoziarnistej
  •       1 jajko
  •       ¼ kostki masła
  •       ½ szklanki mleka
  •       Szczypta soli
  •       Płaska łyżeczka cukru
  •       5 gram suchych drożdży
  •       2 łyżki sezamu

Oczywiście możesz zrezygnować z soli i cukru, jednak my tego nie polecamy. To naprawdę niewielkie ilości, a stanowią ważny składnik przesądzający o smaku bułeczek.

Przepis na bułki do burgerów – krok po kroku

Do miseczki wsyp mąkę, cukier, sól i roztopione wcześniej masło. Na koniec dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Do ciepłego mleka (odrobinę pozostaw na później) dodaj drożdże, mieszaj do uzyskania jednolitego płynu, a następnie wlej je do miseczki z pozostałymi składnikami.

Pamiętaj, aby do mieszania używać drewnianej łyżki. Uzyskaną masę wyrabiaj ręcznie do uzyskania ciasta bez grudek. Powinno być miękkie i elastyczne.

Ciasto w misce przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu, by urosło. Gdy proces ten już się zakończy, na obsypanym mąką blacie uformuj kuleczki – taka ilość składników z powodzeniem wystarczy na upieczenie 6 bułek.

Uformowane bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie posmaruj bułki niewielką ilością mieszanki mleka i żółtka, po czym obsyp sezamem.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni w funkcji grzania góra dół. Włóż bułeczki na środkowej pozycji i piecz przez 20 minut. Po ostygnięciu bułki są gotowe do podania jako pyszne domowe burgery!

Domowe burgery w restauracji? To możliwe!

Jeśli pieczenie bułek nie jest Twoją pasją lub po prostu obawiasz się, że zrobisz to źle, zawsze możesz zjeść znakomitego domowego burgera… w restauracji. Takie dania serwuje Pasibus – lokal stawiający na naturalne, wysokiej jakości składniki. Serwowane tutaj burger Częstochowa wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem.

Domowe burgery to pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. W niczym nie ustępują tradycyjnym daniom. Mamy w nim zdrowe mięso, np. pełną łatwo przyswajalnego żelaza i licznych witamin z grupy B wołowinę lub niskokaloryczne mięso z indyka. Do tego warzywa – najlepiej takie z ekologicznych upraw, sos na bazie dobroczynnych ziół i oczywiście spajającą wszystko bułkę.

Burgery zjedzone w restauracji to też chwila na wspólne rozmowy i zacieśnianie rodzinnych więzi. Z pewnością raz na jakiś czas warto zrezygnować z klasycznego obiadu i zabrać najbliższych do restauracji z dobrym klimatem!

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl