W dniach od 14 do 20 maja uczniowie i nauczyciele z Gimnazjum nr 2 zaangażowani w realizację projektu "Ruch i woda - balans zdrowego życia" przebywali z wizytą w Pescarze we Włoszech. Pescara to miasto położone w regionie Abruzja nad morzem Adriatyckim. W wyjeździe uczestniczyło pięcioro uczniów: Aleksandra Świderska, Natalia Strojwąs, Wiktoria Tatarowicz, Aleksandra Szczęsny, Maciej Hoffmann oraz pięcioro nauczycieli: Magdalena Golińska, Teresa Juryta, Aneta Gryc - Łojko, Dorota Szuman oraz Andrzej Orłowski. Było to ostatnie spotkanie w ramach dwuletniego projektu
Wykryto bloker reklam!
Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.
Program pobytu był bardzo napięty i zakładał różnorodne formy aktywności. Uczniowie brali udział w różnych warsztatach artystycznych, m.in. układali mozaiki ze szkła oraz rzeźbili. Powstałe dzieła mogli zabrać do domu. Włoscy gospodarze zorganizowali także wycieczkę do Parku Narodowego "Majella" w Caramanico. Najpierw odwiedziliśmy termy wykorzystujące różne rodzaje wód stosowane w leczeniu. Tam dowiedzieliśmy się o leczniczych właściwościach wód termalnych oraz mogliśmy spróbować różnych wód do picia. Później udaliśmy się na 2-godzinny spacer po przepięknym parku narodowym. Ostatnim punktem wycieczki było spotkanie z burmistrzem Caramanico.
Miejscowość, w której gościliśmy jest położona nad morzem, więc jedno popołudnie spędziliśmy na plaży, robiąc rzeźby z piasku. Była to także okazja do kąpieli w morzu, ponieważ pogoda była przepiękna, było bardzo ciepło i słonecznie.
Projekt, w którym uczestniczyliśmy, związany jest z ruchem oraz aktywnością fizyczną. Ostatniego dnia gospodarze zorganizowali dzień sportu. Poznaliśmy tradycyjne włoskie gry integracyjne oraz mogliśmy zagrać w piłkę nożną i siatkówkę. Dodatkową atrakcją w tym dniu była nauka tanga. Włoscy uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności taneczne w różnych tańcach, m.in. w hip-hopie.
Włochy to także przepyszne jedzenie. Podczas pobytu mieliśmy okazję spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, regionalnych serów i wędlin z Abruzji oraz owoców morza. Oczywiście, spróbowaliśmy także oryginalnych włoskich lodów.
Spotkanie zakończyła impreza pożegnalna, w czasie której wręczono certyfikaty uczestnictwa oraz wydany przez Włochów magazyn podsumowujący ostatnie pół roku projektu. Pożegnanie było szczególnie wzruszające, ponieważ mieliśmy świadomość, że jest to ostatnie spotkanie w ramach projektu. Wszyscy uczestnicy byli zgodni, że projekt przyczynił się nie tylko do promocji zdrowego trybu życia, ale także pozwolił na poznanie nowych ludzi i kultur, na przełamanie własnych barier oraz stereotypów. Młodzież nawiązała nowe znajomości, które kontynuują do dzisiaj. Międzynarodowe spotkania to także okazja do sprawdzenie swoich umiejętności językowych a także motywacja do dalszej nauki.
Magdalena Golińska
[nggallery id=902]
Komentarze 0