Artykuł sponsorowany
Kawa jest lubianym powszechnie napojem, który pobudza, poprawia koncentrację, redukuje zmęczenie. W ostatnim czasie zaczęto dostrzegać także jej prozdrowotne działanie. Dobrze przygotowana kawa wpływa korzystnie na układ krążenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób, np. Alzheimera. Jak przygotować najlepszą kawę?
Kawa rozpuszczalna może zawierać różne niepożądane dodatki, a w kawie parzonej po turecku, czyli po prostu zalewanej wrzątkiem w filiżance, pozostają fusy, które podrażniają żołądek. Wszystkie swoje prozdrowotne właściwości zachowuje tylko kawa z ekspresu. Ekspresy kapsułkowe są bardzo praktyczne i stosunkowo tanie. Dzięki nim, niskim kosztem możesz serwować swoim bliskim aromatyczny i zdrowy napój każdego dnia. Jak działa ekspres kapsułkowy i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?
Jak działają ekspresy kapsułkowe?
Aby przygotować kawę w ekspresie kapsułkowym, nie potrzebujemy kawy ziarnistej ani mielonej, lecz specjalnej kapsułki z odpowiednim rodzajem kawy. Jedna kapsułka służy do zaparzenia jednej filiżanki napoju. Ekspresy kapsułkowe wydobywają głęboki smak i aromat kawy, a przy tym są proste w obsłudze. Proces parzenia zachodzi bardzo szybko.
Kapsułkę wkładamy do odpowiedniej części urządzenia, naciskamy przycisk, po czym gorąca woda pod ciśnieniem zalewa ją, a gotowa kawa spływa do filiżanki. Im wyższe jest ciśnienie wody przepływającej przez kapsułkę z kawą, tym bardziej aromatyczny i atrakcyjny smakowo będzie powstały napar. Dzięki wysokiemu ciśnieniu powstaje również crema, czyli apetyczna pianka na powierzchni kawy. Wzbogaca ona smak napoju, opóźniając jednocześnie jego stygnięcie.
Dlaczego warto wybrać ekspres kapsułkowy?
Niewątpliwą zaletą ekspresów na kapsułki jest prostota ich obsługi. Ekspres kapsułkowy będzie idealny dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w parzeniu kawy. Aromatyczny napar uzyskuje się w kilka minut po naciśnięciu przycisku.
Inne zalety ekspresów kapsułkowych to: