TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dlaczego warto kupić kotleciarkę?

Piątek, 19 czerwca 2020 o 23:07, autor: 0
Dlaczego warto kupić kotleciarkę?

Kotleciarki, czyli inaczej mówiąc- maszyny do rozbijania kotletów schabowych, to urządzenia, które powinny się znaleźć w każdej kuchni gastronomicznej. Jest to sprzęt, za pomocą którego możemy szybko i dokładnie zmiękczyć mięso. Stekownica to urządzenie, dzięki któremu możemy szybko nacinać płaty mięsa, a w konsekwencji uzyskać odpowiednią wielkość i grubość. Dlaczego warto zdecydować się na zakup kotleciarki? O tym w naszym artykule - zachęcamy do przeczytania.

W jaki sposób działa kotleciarka?

Zapewne wiele osób się zastanawia nad schematem działania kotleciarki. Nic bardziej skomplikowanego - mięso wrzucamy przez górny otwór wlotowy, a następnie jest ono automatycznie zaciągane w dół przez zespół dwóch wałków tnących, których zadaniem jest delikatne nacięcie mięsa, co ważne- nie niszcząc przy tym jego struktury. Proces spulchniania może zostać powtarzany w celu uzyskania zadowalającego efektu zmiękczenia poprzez kilkukrotne przepuszczenie kawałka kotleta pod innym kątem.

Jakie są zalety kotleciarki?

Jedną z najważniejszych zalet kotleciarki jest cicha praca. Chyba mało kto lubi hałas, a każdy z nas doskonale wie, jaki hałas emituje tłuczenie mięsa klasycznym tłuczkiem do mięsa. Wybierając kotleciarkę, możemy liczyć na spokój - kotleciarka emituje nawet 20-krotnie mniej hałasu. To urządzenie, które gwarantuje maksymalny komfort pracy - zwłaszcza w klasycznych kuchniach, którego często są niewielkie. Natomiast jeśli prowadzimy restaurację, wybierając kotleciarkę, mamy pewność, że klienci nie usłyszą tego, jak przygotowujemy dla nich posiłek. Zdecydowanie warto zdecydować się na urządzenie, jakim jest kotleciarka.

Wśród atutów kotleciarki nie możemy również nie wspomnieć o oszczędności czasu oraz pracy. Kotleciarka pozwala nam na dużo szybsze i dokładniejsze przygotowanie kotletów. To duża zaleta, gdyż pozostały czas możemy poświęcić na inne czynności, które trzeba wykonać w kuchni. Warto także dodać, że praca na tym urządzeniu jest niezwykle prosta, komfortowa i przyjemna.

Dodajmy także, że stekarka równa się z oszczędnością pieniędzy. Wynika to z tego, że czas obróbki termicznej kotleta przepuszczonego przez wałki nacinające skruszacza do mięsa jest do 40% krótszy, co w konsekwencji przekłada się na niższe zużycie energii elektrycznej lub gazu, przy pomocy których kotlet jest poddawany obróbce termicznej.

Następną zaletą kotleciarek jest jakość mięsa, jaką zyskujemy. Kotlet, który został zmiękczony przy pomocy nacinarki do mięsa jest soczysty oraz kruchy - czyli jednym słowem idealny.

Podczas takiego procesu mięso dużo zyskuje na walorach smakowych. Warto też wspomnieć, że kotlety zawsze są identycznej grubości, dzięki czemu na pewno zostaną odpowiednio usmażone.

Do jakiego mięsa możemy użyć kotleciarki?

Kotleciarki przeznaczone są przede wszystkim do nacinania płatów mięsa wieprzowego oraz wołowego. Struktura takich mięs jest taka, że powoduje, że podczas nacinania mięso jest zmiękczone i bardziej ciągliwe, aczkolwiek - co ważne - nie rozpada się.

Natomiast jeżeli chodzi o drób, tutaj wygląda to trochę inaczej, gdyż ten rodzaj mięsa po przepuszczeniu przez standardowe wałki nacinające traci swoją strukturę i istnieje duże prawdopodobieństwo, że się rozpadnie. Jednak z każdej sytuacji jest jakieś wyjście, w tej również. Niektóre modele kotleciarek dostępnych na rynek możemy wyposażyć w wymienne wałki ugniatające, które zostały wykonane z polipropylenu. Dzięki takiemu dodatkowi nie musimy się martwić, że pierś z kurczaka się rozpadnie.

Podsumowanie

Na sam koniec przyda się kilka słów podsumowania. Jak możemy wyżej zauważyć, istnieje kilka powodów, dla których warto zainwestować w kotleciarkę. Pamiętajmy jednak, aby podczas wyboru modelu takiego urządzenia, zwrócić szczególną uwagę na jej parametry. Jeśli szukasz sprzętu najwyższej jakości, nie możesz pominąć oferty niemieckiego producenta kotleciarek FEUMA: https://www.feuma.de/pl/

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl