Artykuł sponsorowany
Dieta low FODMAP cieszy się ogromną popularnością, ponieważ pomaga poprawić komfort życia. Nie jest to jednak sposób odżywiania przeznaczony dla każdego. Sprawdź, kto powinien zainteresować się zasadami żywienia opracowanymi przez australijskich naukowców Monash University.
Liczne badania naukowe potwierdzają, że spożywanie dużych ilości łatwo fermentujących i słabo wchłanianych węglowodanów o wysokim ciśnieniu osmotycznym może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Z tego powodu naukowcy opracowali sposób odżywiania, który miałby wyeliminować dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego i poprawić jakość życia.
Istotą diety low FODMAP jest ograniczenie spożycia produktów spożywczych zawierających duże ilości krótkołańcuchowych węglowodanów o słabej wchłanialności, szybkiej zdolności fermentowania oraz wysokim ciśnieniu osmotycznym. Do tej grupy należą fermentujące oligo, di- i monosacharydy oraz poliole (FODMAP, z ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols).
Jak wynika z założeń diety, koniecznością jest wykluczenie żywności zawierającej duże ilości niekorzystnie działających krótkołańcuchowych węglowodanów. Ich miejsce powinny zastąpić produkty low FODMAP, do których zalicza się:
Powyższe produkty low FODMAP można spożywać na każdym etapie diety – bez obaw o nasilenie nieprzyjemnych objawów.
W komponowaniu posiłków zgodnych z zasadami pomóc może catering dietetyczny, np. Proszę Zdrowie. Wszystkie dania powstają przy współpracy z dietetykiem, dzięki czemu z pewnością odczujesz poprawę jakości życia.
Jeśli chodzi o spożywanie produktów low FODMAP, dieta na pewno nikomu nie zaszkodzi. Warto jednak mieć świadomość, że została ona opracowana specjalnie z myślą o osobach zmagających się z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego – w tym chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS).
Po posiłki powstające w oparciu o zasady diety low FODMAP możesz sięgnąć m.in. wówczas, gdy:
Tak naprawdę wszystkie objawy żołądkowo-jelitowe powinny skłonić do zmiany dotychczasowego sposobu odżywiania. Zastosowanie diety eliminacyjnej pozwoli określić, czy za dolegliwości faktycznie odpowiadają krótkołańcuchowe węglowodany, tj. fruktoza, galaktany, poliole, fruktany.
W przypadku osób zmagających się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi dieta low FODMAP może przynieść wyraźną poprawę. Poprzez wyeliminowanie spożycia, a następnie stopniowo wprowadzanie produktów z dużą zawartością FODMAP można złagodzić nasilenie objawów typowych dla IBS.
Skuteczność tego sposobu odżywiania potwierdza obszerna metaanaliza z lutego 2021 roku. Wykazano, że dieta low FODMAP pomaga zmniejszyć objawy ze strony przewodu pokarmowego w porównaniu z dietą tradycyjną czy dietą bazującą na spożywaniu dużych ilości FODMAP.
Pamiętaj! Dieta low FODMAP nie jest sposobem odżywiania na całe życie. Istnieją przypuszczenia, że długotrwałe ograniczenie produktów FODMAP mogłoby wpłynąć m.in. na zmiany w mikrobiocie jelitowej. Z tego powodu całkowite wyeliminowanie węglowodanów szybko fermentujących, słabo wchłanianych i o wysokim ciśnieniu osmotycznym nie powinno trwać dłużej niż 8 tygodni. Dlatego twórcy tego sposobu odżywiania rekomendują stopniowe wprowadzenie produktów z wysoką zawartością FODMAP po całkowitym ustąpieniu objawów w pierwszej fazie diety.