Czym jest dieta bezmleczna?
Ten sposób żywienia stanowi formę leczenia alergii na białka mleka (skazy białkowej). Najczęściej problem ten dotyka małych dzieci, choć dieta bezmleczna sprawdzi się również u osób, które nie tolerują cukru mlecznego – laktozy. Jednak za wyborem diety przemawia również zmniejszenie stresu oksydacyjnego, poprawa wyglądu skóry czy korzystny wpływ na proces trawienia.
Przy tej diecie możesz z powodzeniem ułożyć jadłospis dopasowany do preferencji smakowych. Dziś na rynku znajdziesz produkty bezmleczne, które pozwolą Ci przygotowywać doskonałe posiłki. Wystarczy tylko nieco fantazji kulinarnej, aby przyrządzić pożywne śniadanie, pełnowartościowy obiad czy idealną kolację na zakończenie dnia. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia!
Co można jeść, a czego unikać?
Dieta bezmleczna to czasowe bądź stałe wykluczenie z jadłospisu mleka świeżego, proszkowanego, oraz skondensowanego, a także wszystkich mlecznych produktów. Mowa tu o twarogu, maślance, serach i produktach z kazeiną, laktoalbuminą czy laktoglobuliną. Dla osób, które przez wiele lat odżywiały się w ten sposób, początki mogą być trudne. Na szczęście nie brakuje pomysłów na pyszne, a zarazem zdrowe potrawy, które można szybko przygotować w domu. Ponadto coraz więcej restauracji oferuje dania pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego.
Dieta bezmleczna obejmuje pieczywo francuskie, wszystkie kasze, warzywa, a także żółtka jaj. Ponadto w dobrych sklepach znajdziesz produkty bezmleczne w postaci masła czy margaryny. Nie zabraknie również śmietanek do kawy, majonezów, olejów roślinnych, soków, napojów czy galaretek. Ponadto dieta nie wyklucza popularnych przypraw, więc musztardę czy ketchup można śmiało spożywać.
Gdzie kryją się białka mleka?
Zwróć uwagę, aby dokładnie czytać etykiety produktów, gdyż białka mleka znajdują się nie tylko w nabiale. Czego należy kategorycznie unikać? Otóż mleko często dodaje się do pieczywa, zwłaszcza do popularnych bułek na hamburgery. Ponadto białka mogą znajdować się w pasztetach, kiełbasach czy parówkach. Niekiedy alergię wywołuje także wołowina czy cielęcina.
Szczególną ostrożność muszą zachować miłośnicy słodyczy. Należy unikać czekolad mlecznych, cukierków czekoladowych, cukierków toffi, gotowych ciastek, kremów, batonów, budyni czy lodów. Źródłem białka mleka mogą być także syropy lecznicze czy niektóre słodziki. Do składników alarmujących, które możesz znaleźć na etykiecie, należy nie tylko mleko w różnej postaci, ale również serwatka, kazeina oraz żelatyna wołowa. Zwróć uwagę, że nawet niewielka ilość alergenu często powoduje reakcję alergiczną. Właśnie dlatego warto wybierać dobre sklepy i kupować produkty bezmleczne, które doskonale zastąpią słodkości – np. zamiast loda możesz wybrać znakomity sorbet.