Wytrzymałe i solidne opakowania są niezbędne w biznesie cukierniczym, piekarniczym i ogólnie - gastronomicznym. Mają one chronić żywność przed uszkodzeniami, przedłużać jej trwałość i umożliwiać łatwe i sprawne transportowanie jedzenia. Czy opakowania cukiernicze mogą być ekologiczne?
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze to m.in.:
- składane i zamykane pojemniki - umożliwiają bezpieczną dostawę ciast, tortów lub ciastek,
- kwadratowe opakowania,
- tacki na tort,
- składane kartony - mają zabezpieczać wypieki przed uszkodzeniami mechanicznymi w trakcie transportu,
- złote krążki - wykonane z tektury i pokryte folią aluminiową oraz powłoką ochronną przeciwko tłuszczom.
Ponadto, hurtownia opakowań PAKO posiada w swoim asortymencie m.in.: kartoniki na ciastka, podkłady pod torty, papilotki do muffinów lub koszyczki na tort.
Eko-opakowania
Opakowania cukiernicze mogą być plastikowe lub ekologiczne. Opakowania ekologiczne to wszystkie opakowania, których ślad węglowy jest minimalny - czyli ich produkcja jest neutralna dla środowiska lub mało dla niego szkodliwa. Takie opakowania można użyć ponownie lub poddać biodegradacji.
Dlatego zdecydowana większość plastiku i tworzyw sztucznych nie jest przetwarzana.
Opakowania ekologiczne wyprodukowane z surowców z recyklingu pozwalają zmniejszyć ilość odpadów i zaoszczędzić zasoby naturalne - wody, gazu, węgla i ropy.
Najbardziej ekologiczne materiały, z których produkuje się opakowania, to:
- trawa,
- drewno: tektura i papier,
- bambus,
- do pewnego stopnia PET.
Trawa i trzcina cukrowa rosną bardzo szybko i nie są wymagające, jeśli chodzi o zasoby. Produkuje się z nich m.in.: papier do produkcji ze względu na ich wysoką odporność na rozdarcia.
Bambus również należy do niezbyt wymagających roślin, które szybko rosną. Produkty bambusowe są lekkie i wytrzymałe, a do tego odporne na bakterie, grzyby, pleśnie i procesy gnilne.
Drewno, tektura oraz papier są w 100% odnawialne i neutralne dla środowiska. Łatwo można je poddać biodegradacji. Produkuje się z nich m.in.: kartoniki na ciastka (papier), opakowania na torty i ciasta (tektura) lub drewniane sztućce.
Z kolei z PETu produkuje się m.in.: butelki na napoje. Jest wytrzymały, sztywny, twardy i odporny na czynniki chemiczne i atmosferyczne.
Opakowania cukiernicze i gastronomiczne mają za zadanie zabezpieczać jedzenie przed uszkodzeniem i zepsuciem, jak również ułatwiać przenoszenie z miejsca na miejsce. Wysokiej jakości opakowania znajdą Państwo w ofercie sklepu PAKO, który oferuje szeroki wybór i atrakcyjne ceny. Ich opakowania cukiernicze i gastronomiczne są wytrzymałe i idealnie sprawdzą się w gastronomii!