Nawet niewielka szklarnia będzie niezwykle praktyczna, wygląda estetycznie i posłuży Ci przez wiele lat
Szklarnie ogrodowe to znakomita alternatywa dla nieestetycznych i zdecydowanie nietrwałych tuneli foliowych, zatem już na wstępie radzimy zrezygnować Ci z tego rodzaju pomysłów, jeśli pojawiły się one właśnie w Twojej głowie. Może rozwiązanie to jest nieco tańsze, jednak poza ceną nie niesie ze sobą żadnych istotnych korzyści. Poza tym oczekujesz nie tylko plonów, ale także miejsca na zimowy ogród. Szklarnia sprawdzi się tutaj doskonale.
W szklarni ogrodowej możesz hodować wiele różnych warzyw i owoców, także zimą. Tunel foliowy sprawdza się natomiast nie w każdym przypadku, a siewy można tutaj rozpocząć dopiero na początku marca.
Jaką szklarnię warto wybrać?
Pokusą majsterkowiczów będzie z pewnością samodzielne wybudowanie szklarni grodowej. Za takim rozwiązaniem przemawia często wyobrażenie na temat jego ceny. Jednak jak się okazuje, przedsięwzięcie to może wcale nie być korzystniejszym rozwiązaniem finansowym w porównaniu z zakupem gotowej szklarni. Do tego dochodzi Twój czas i praca, jakie niezbędne są na samodzielne wybudowanie szklarni.
Gotowe szklarnie to przede wszystkim szybki i prosty sposób na zdobycie całorocznego ogródka. Nie zapomnij tutaj jednak o jej właściwym wyposażeniu – postawą będą na pewno stoły szklarniowe i półki. Należy je ustawić w takim miejscu, aby nie rzucały cienia na rośliny i nie zakłócały ich wzrostu. Kluczowym elementem wyposażenia będą również tzw. nawadniacze kropelkowe – zapewnią roślinności szklarniowej nieprzerwane nawilżanie i sprawdza się nawet w szklarniach o niewielkich rozmiarach.
Jakie rośliny, warzywa i owoce możesz uprawiać w szklarni ogrodowej?
W warunkach szklarniowych doskonale sprawdzą się warzywa z rodziny dyniowatych i psiankowatych, które dobrze rosną w ciepłych temperaturach. Będą to zatem:
- pomidory,
- dynie,
- bakłażany,
- ogórki,.
Zimą z powodzeniem hodować możesz gatunki, które, aby dawały plony, nie potrzebują zapylania. Będą to między innymi:
- figi,
- pomarańcze,
- cytryny,
- sałata,
- pietruszka,
- większość wykorzystywanych w kuchni ziół.