Choinki żywe czy sztuczne?
Sztuczna choinka może posłużyć nam przez kilka lat, jednak brak jej naturalności i tego specyficznego zapachu, który każdemu nieodmiennie kojarzy się ze świętami. Poza tym, kiedy już odpakujemy prezenty świąteczne, choinki sztuczne nie ulegają biodegradacji, lecz mogą rozkładać się w glebie przez dziesiątki lat. Natomiast choinki żywe hodowane są w specjalnych plantacjach, gdzie w ciągu kilku lat absorbują z atmosfery dużą ilość dwutlenku węgla. Żywą choinkę najlepiej kupić wraz z korzeniem – umieszczona w doniczce rosnąć będzie przez długi czas, a odpowiednio pielęgnowana może posłużyć nam przez kilka kolejnych świąt.
Jakie gatunki drzew są najlepsze na choinki świąteczne?
Chinka świąteczna musi być oczywiście iglakiem, jaki jednak gatunek wybrać do swojego domu? Popularną odmianą są świerki pospolite, jednak ich igły są mało trwałe w warunkach domowych i potrafią opaść po kilku tygodniach. Solidniejsze, ale nieco droższe są świerki klujące. Popularne drzewka, które często można znaleźć w naszych domach to tradycyjna sosna, ma ona jednak dość rzadkie igły, co rekompensuje świeżym, żywicznym zapachem. Łatwo na niej wieszać bombki, gdyż ma stosunkowo sztywne gałązki. Bardzo wytrzymałym drzewkiem, na którym opiera się często plantacja choinek jest jodła kaukaska. Istnieje wiele jej odmian, dość widocznie różniących się między sobą.
Żywe choinki świąteczne prosto z plantacji
Plantacja choinek to miejsce, w którym znajdziemy najlepszą choinkę na święta, nierzadko z darmową dostawą. Aby jednak takie drzewka spełniły nasze oczekiwania, powinny być odpowiednio pielęgnowane od momentu ich nasadzenia. Jeśli przedmiotem hodowli jest jodla kaukaska sadzonki powinny być dobierane w zależności od miejsca, w którym znajduje się plantacja. Niektóre odmiany lepiej rozwiną się w łagodnym i ciepłym klimacie nadmorskim, inne z kolei najefektowniej wyglądały będą w szkółkach znajdujących się w górach. Końcowym efektem będzie żywe drzewko świąteczne, nadające świętom zupełnie innego klimatu, niż sztuczne drzewko.