TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

5 trików, które pomogą stworzyć wersje light dań na wigilijnym stole

Sobota, 12 grudnia 2020 o 12:21, aktualizacja Sobota, 12 grudnia 2020 o 12:25, autor: 0
5 trików, które pomogą stworzyć wersje light dań na wigilijnym stole

Wieczór 24. grudnia to okazja do spotkania przy wspólnym stole, rozmów, ciepłych gestów, ale też do spróbowania mnóstwa bardzo smacznych dań, przygotowanych specjalnie na ten dzień. Jedni trzymają się ściśle tradycji, przyrządzając dokładnie 12 potraw postnych, inni z kolei gotują, pieką, smażą i przygotowują smakowitości wg własnego uznania. Prezentujemy kilka pomysłów na to, by obniżyć kaloryczność dań serwowanych podczas wieczerzy.

Karp

Tradycja podawania karpia na wigilię Bożego Narodzenia przechodziła z pokolenia na pokolenie i dziś ryba ta już bardzo wyraźnie wpisuje się w listę dań sztandarowych. Tłuszcz rybi jest bardzo zdrowy, dlatego nie powinniśmy się go obawiać. To, co powinniśmy starać się wykluczyć, to dodatkowy olej, masło czy inne tłuszcze, na których karp miałby być smażony. Jeśli mamy patelnię teflonową, na której można smażyć beztłuszczowo, skorzystanie z niej będzie najlepszym wyjściem. Jeśli nie, możemy upiec karpia w folii. Dodając zioła i przyprawy sprawimy, że mięso będzie aromatyczne, a zamknięty obieg ciepła w folii zapewni soczystość.

Barszcz

Zupa z buraków, inaczej barszcz czerwony, to kolejna świąteczna propozycja. Buraki, jako warzywa bardzo mało kaloryczne, są idealnym składnikiem dań dla osób, które na co dzień liczą kalorie. Komponowana przez specjalistów dieta pudełkowa w Zielonej Górze czy innych miastach, niejednokrotnie proponuje go w różnych formach, np. pieczony burak z rukolą i pieczywem pełnoziarnistym. Warto więc korzystać z dobrodziejstw zdrowotnych buraków oraz faktu, że są mało kaloryczne - nasz organizm na pewno na tym skorzysta. Gotując barszcz, nie zabielajmy go, zostawmy czysty wywar - jest równie smaczny. Doprawić można go solą, pieprzem, liściem laurowym, majerankiem, lubczykiem i odrobiną cytryny - ta ostatnia nie tylko poprawi smak, ale będzie mieć właściwości regulujące łaknienie, dzięki czemu zjemy mniej! 

Kapusta

Podobnie jak w przypadku buraków, kapusta również nie jest kaloryczna sama w sobie. 100 g kapusty kiszonej to zaledwie 18 kcal. To, co sprawia, że może stać  się daniem niezalecanym osobom na diecie, to dodatki, takie jak: zasmażka, boczek skwarki. Można jednak nieco zmodyfikować przepis, by nadal cieszyć się smakiem, a jednocześnie uszczuplić wartość energetyczną dania. Całkowicie zrezygnujmy z zasmażki. Zamiast boczku i skwarków, wytapiamy na patelni pętko kiełbasy z piersi kurczaka oraz podsmażamy na powstałym tłuszczu drobno pokrojoną cebulę. Następnie całość przekładamy do gotującej się kapusty. Doprawiamy jak zwykle. Danie smakuje wyśmienicie, a jest o połowę mniej kaloryczne!

Pierogi

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, coraz częściej są zastępowane podczas wigilijnej wieczerzy przez te z mięsem, które zwykle przygotowywane są z mąki pszennej oraz mięsa wieprzowego. Ani jeden, ani drugi składnik nie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Ci, którym zależy na dietetycznej wersji pierogów, mogą spróbować ulepić je z mąki orkiszowej, natomiast farsz wieprzowy zamienić na drobiowy. Orkisz zawiera więcej białka niż pszenica, jest też bardziej odżywczy, bogaty w aminokwasy i witaminy. Związki zawarte w ziarnach orkiszu pomagają obniżyć cholesterol i cukier we krwi, dlatego są sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Wysoka zawartość błonnika zaś wydłuża uczucie sytości oraz pomaga usunąć ewentualne złogi niestrawionego pokarmu z jelit. Mięso drobiowe zaś, w przeciwieństwie do wieprzowego, ma w sobie mniej tłuszczu, dlatego zastąpienie nim farszu znacznie obniży kaloryczność pierogów.

Świąteczny deser

Jeżeli szukamy deseru, który smakiem będzie dopełniał wyjątkowy, świąteczny czas, a jednocześnie nie nadwyręży dziennego bilansu kalorycznego, warto zdecydować się na bardzo prosty przepis: cząstki mandarynek przykryte łyżką jogurtu greckiego, przypominającego w konsystencji czapę śniegu, a jako posypka mielony cynamon oraz gorzka czekolada. Smakuje wybornie, a nie zawiera żadnych kontrowersyjnych dietetycznie składników.

 

Chcąc stworzyć alternatywne, mało kaloryczne wersje dań wigilijnych warto sięgnąć po zamienniki i użyć wyobraźni. Okaże się wtedy, że jest sporo możliwości przyrządzania nietuczących dań, które potrafią skraść serca biesiadników. A może część z gości nawet nie zorientuje się, że przepis został zmodyfikowany? 

 

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl