TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Roślinne zamienniki mleka

Wtorek, 30 listopada 2021 o 12:31, autor: 0
Roślinne zamienniki mleka

Chociaż mleka roślinne są spożywane od wieków w różnych kulturach, ich popularność gwałtownie wzrosła w ciągu ostatniej dekady. Ludzie wybierają mleko roślinne zamiast mlecznego z różnych powodów. Niezależnie od tego, czy chodzi o ich wartość odżywczą, dobrostan zwierząt, mniejszy wpływ na środowisko, unikanie alergenów laktozy lub mleka krowiego, czy też po prostu z preferencji, istnieje wiele świetnych opcji do wypróbowania. Dieta wegańska i wegetariańska w cateringu dietetycznym nie obejdzie się bez najpopularniejszych zamienników mleka. Decydując się na catering dietetyczny Poznań, warto wiedzieć jakie korzyści niesie ze sobą wybór tych konkretnych produktów. 

Zamienniki mleka zyskują na popularności

Coraz więcej konsumentów kwestionuje spożycie mleka krowiego i wpływ naszej diety na krowy, środowisko i zdrowie. Znajduje to również odzwierciedlenie w rosnącym popycie na zamienniki tradycyjnego mleka. Asortyment zdrowych wegańskich alternatyw dla mleka do picia, gotowania i pieczenia jest teraz ogromny. Niektóre mleka roślinne zawierają cukier, ale dostępne są również opcje niesłodzone.

Mleko migdałowe - bogate w wiele zdrowych składników odżywczych

Mleko migdałowe ma łagodny i lekko orzechowy smak. Mleko migdałowe różni się pod względem odżywczym od mleka sojowego czy krowiego. Ma mniej kalorii i znacznie mniej białka. Niewielka ilość tłuszczu w mleku migdałowym to tłuszcze nienasycone, które powinny być preferowane z punktu widzenia zdrowia. Ponieważ mleko migdałowe jest tak silnie rozcieńczane wodą, jest stosunkowo mało kaloryczne, ale także zawiera znacznie mniej składników odżywczych w porównaniu z migdałami nieprzetworzonymi. Jednak domowe mleko migdałowe może być bogatym źródłem wapnia, jeśli użyje się wystarczającej ilości migdałów.

Mleko kokosowe – świetny wybór do gotowania

Mleko kokosowe do gotowania jest zwykle dostępne w puszkach. Idealnie nadaje się do gotowania i pieczenia, nadając potrawom pyszny aromat. Mleko kokosowe smakuje pysznie w szerokiej gamie przepisów – od curry po zupy warzywne, smoothie, budyń z nasion chia, a nawet lody. Delikatniejsze mleko kokosowe do picia, które jest dostarczane w kartonie, świetnie nadaje się do filiżanki kawy lub płatków zbożowych.

Mleko konopne jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3

Mleko konopne powstaje z nasion konopi. Ma niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość tłuszczu – jednak większość z nich to tłuszcze nienasycone, które należy włączać do diety z punktu widzenia prawidłowego odżywiania. Tylko jedna szklanka mleka konopnego może dostarczyć 50% zalecanego dziennego spożycia kwasu alfa-linolenowego, a zatem jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. nadaje się do stosowania w gotowaniu i pieczeniu.

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl