TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Jaki stopień palenia kawy wybrać?

Niedziela, 02 października 2022 o 00:13, autor: 0
Jaki stopień palenia kawy wybrać?

Kawa średnio, czy mocno palona – jaką wybrać? Być może nie do końca wiesz, o co w tym chodzi, bowiem jeszcze niedawno wszystkie kawy miały taki sam smak. Wynikało to głównie ze słabej dostępności i często kiepskiej jakości ziaren, przez co ziarna paliło się na węgiel, więc mocno i ciemno. To spowodowało, że praktycznie nikt nie zwracał uwagi na kraj pochodzenia ziaren, czy stopień ich wypalenia. W ciągu ostatnich 20 lat jednak zaszły pewne zmiany, jeśli chodzi o dostępność i jakość ziaren. Dlatego też ludzie przestali sięgać po kawę jedynie po to, aby ich pobudziła. Obecnie wiele osób pije kawę dla przyjemności. Ci, którzy uwielbiają ten napar, zwracają także większą uwagę na to, skąd pochodzą ziarna, w jaki sposób je się obrabia i jak długo są one palone. W dzisiejszym artykule zastanowimy się, jaki stopień palenia kawy należy wybrać? Jeśli nie orientujesz się w tym temacie, to koniecznie zapoznaj się z naszym tekstem.

Jakie są stopnie palenia kawy?

Poniżej przedstawiamy trzy stopnie palenia kawy. Przeczytaj kilka słów na temat każdego z nich. 

Stopień jasny

Kawa jasno palona to najsłabszy stopień palenia kawy. W tym przypadku ziarna są palone w temperaturze od 180 do 205 stopni Celsjusza. Wyróżniają się one także cynamonową barwą i nie mają oleju. Jeśli natomiast chodzi o aromat, to zostaje zachowany naturalny, owocowy aromat, a kawa jest bardzo kwasowa, słodka i nie za bardzo gorzka. Jest to stopień palenia kawy, który umożliwia wydobycie z niej owocowo-kwiatowego aromatu. 

Stopień średni

Kawa średnio palona to właściwie najpopularniejszy rodzaj palenia. Palenie ziaren odbywa się w temperaturze od 210 do 220 stopni Celsjusza. Ziarna opuszczają piec po pierwszym pęknięciu, ale przed wystąpieniem drugiego. Na powierzchni nie znajdują się widoczne olejki eteryczne. W smaku takiej kawy można znaleźć dużo orzechów, gorzkiej czekolady i karmelu. Wyczuwalne są również nuty kwiatowe, aczkolwiek nie są one aż tak intensywne jak w przypadku ziaren jasno palonych. To, co jeszcze charakteryzuje kawy średnio palone, to najbardziej zbalansowany smak. 

Stopień mocny

Ten stopień palenia kawy jest bardzo popularny w mieszankach arabiki z robustą. Można go spotkać często w kawach włoskich i wietnamskich. Takie kawy nie mają wiele kwasowości, a oprócz tego nie znajdziesz w nich kwiatów, czy owoców, ponieważ wszystko jest przyćmione przez gorzką czekoladę i kakao, czy zapach zwęglonego drewna. Taka kawa stworzona jest zwłaszcza do ekspresów automatycznych, ale nie tylko. 

Dlaczego kawy jasne wymagają innego parzenia niż kawy ciemne?

Głównie chodzi tutaj o czas palenia. Jasno palona kawa gwarantuje bardziej wyrafinowane nuty, które dobrze zaakcentować wolniejszym parzeniem. Świetnie sprawdza się np. dripper lub french press. Wynika to z tego, że ziarna jasno palone są mniej porowate, a po zmieleniu przez długi czas uwalniają swoje aromaty. Zupełnie na odwrót dzieje się w przypadku ciemnych ziaren. Te wymagają w miarę szybkiego parzenia, ponieważ im dłużej to trwa, tym do kawy dostaje się więcej goryczy, aż kawa może stać się gorzka i po prostu niedobra. Do parzenia tego typu kawy doskonale nadaje się ekspres. Jak to natomiast wygląda w przypadku kaw średnio palonych? Najlepszym krokiem będzie wybór tych, które są polecane do konkretnych metod. 

Na jak mocno paloną kawę warto postawić?

Niedawno zainwestowałeś w ekspres ciśnieniowy? Zatem najlepszym wyborem będzie średnio i mocnopalona. Niezależnie, na jaką się zdecydujesz, na pewno kawa będzie doskonała. Wybierając średniopaloną, możesz wyczuć nieco soczystą kwasowość i mnóstwo orzechów. Co innego może zapewnić ciemnopalona, która gwarantuje doskonały balans pomiędzy goryczą a słodkością i brak kwasowości. Wyróżnia ją głównie gorzka czekolada i karmel. 

Kawy do metod alternatywnych

Natomiast kiedy wykorzystujesz metody przelewowe (np. dripper, french press lub aeropress), to warto sięgnąć po kawę średniopaloną, z której uda ci się wyciągnąć dużo słodyczy kosztem goryczy. Szeroki wybór kaw znajdziesz w ofercie palarni Finest Coffee – koniecznie sprawdź, jakie oferuje produkty pod adresem https://finestcoffee.pl

Podsumowanie

Podsumowując, na smak kawy wpływa wiele czynników, a stopień palenia jest jednym z nich. Ogromny wpływ na smak tego naparu ma też metoda i czas parzenia, pochodzenie kawy, rodzaj ziaren, a nawet twardość wody. Pamiętaj, że nigdy nie da się zrobić dwa razy takiej samej kawy - za każdym razem kawa smakuje nieco inaczej. 

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl