Kiedy pada określenie kuchnia włoska, najczęściej jako pierwszy na myśl przychodzi nam makaron oraz pizza. Do ich przygotowania można wykorzystać produkty spożywcze, które mamy akurat pod ręką. Makaron czy pizza to z jednej strony proste dania, a z drugiej odpowiednio przygotowane i podane potrafią nas przenieść na słoneczny Półwysep Apeniński.
Nie zawsze możemy pozwolić sobie na wyjazd do słonecznej Italii. Możemy za to chociaż przez chwilę poczuć się, jak we Włoszech i rozkoszować się lokalnymi potrawami kuchni włoskiej.
Jak to możliwe? Wystarczy, że odwiedzisz jedną z włoskich restauracji San Giovanni w Warszawie lub Olsztynie i skosztujesz prawdziwe włoskie makarony oraz tradycyjną pizzę w nowoczesnej odsłonie!
Makaron w sercu włoskiej kuchni: rodzaje, sosy i sekrety gotowania
Każdy kucharz na postawione pytanie, co jest sekretem doskonałej pasty, odpowie, że ręcznie robiony makaron, świeże składniki wysokiej jakości, oliwa oraz właściwa mieszanka przypraw. Serce włoskiej kuchni to makarony, które nieco różnią się w zależności od regionu.
Śmiało, możemy powiedzieć, że każdy z dwudziestu regionów Półwyspu Apenińskiego słynie z połączenia innych składników, z których przygotowuje swoją niepowtarzalną pastę. To, co jest niesamowite we włoskiej kuchni, to dbałość o korzystanie w czasie gotowania z regionalnych i naturalnych produktów.
To właśnie dzięki temu cały świat pokochał włoskie dania i próbuje je odtwarzać. W tym miejscu należy zaznaczyć, że Włosi na co dzień sięgają po różne rodzaje makaronów. Ich wybór w dużej mierze jest uzależniony od typu sosu, z jakim mają zamiar go połączyć.
Najpopularniejsze rodzaje makaronów wykorzystywane do przygotowania pasty to:
- spaghetti,
- tagliatelle,
- fusilli,
- penne,
- conchiglioni,
- pappardelle,
- lasagne,
- rigatoni,
- ravioli,
- linguine.
Sekret doskonałego makaronu to nie tylko dobrze dobrany jego rodzaj, ale także właściwa konsystencja sosu. Najpopularniejszy sos to oczywiście włoski sos pomidorowy, do którego potrzebne są pomidory, oliwa, czosnek, sól i bazylia.
Do grupy najpopularniejszych włoskich sosów zaliczmy, m.in.:
- pomodoro e basilico (sos pomidorowy),
- olio e peperoncino,
- carbonara,
- bolognese,
- arrabbiata,
- sycylijski sos alla norma,
- pesto alla genovese,
- pesto alla rosso,
- amatriciana,
- puttanesca,
- al tartufo.
Do przygotowania olio e peperonciono wykorzystuje się wysokiej jakości oliwę z oliwek, czosnek i papryczki peperoncino. Z kolei prawdziwa włoska carbonara powstaje na bazie świeżych żółtek, parmezanu, pecorino, pieprzu, podgardla i czarnego pieprzu.
Tradycyjny i dobrze znany w Polsce sos bolognese, Włosi przygotowują z mielonej wołowiny, pomidorów, oliwy, marchewki, selera naciowego i czerwonego wina. Sos arrabbiata można porównać do tradycyjnego włoskiego sosu pomodoro e basilico z tą różnicą, że dodaje się do niego jeszcze paprykę peperoncino. Natomiast bazylię zastępuje natką pietruszki.
Dzięki Włochom świat pokochał również pesto. To tradycyjne zielone przygotowuje się na bazie świeżej bazylii, oliwy, czosnku, soli, parmezanu, pecorino i orzeszków piniowych. Wystarczy naprawdę niewielka jego ilość, aby połączyć go z makaronem. Pesto alla rosso z kolei przygotowywane jest z suszonych pomidorów, które stanowią podstawę tego sosu.
W tym miejscu należy jeszcze podkreślić, że makarony różnią się pod względem wielkości, kształtu oraz grubości. Od tego uzależnione jest, z jakim typem sosu zostanie połączony. Wynika to z faktu, że wielkość i grubość makaronu ma duży wpływ na przyczepność do sosu.
Dodać jeszcze należy, że serwowany przez Włochów makaron jest zawsze ugotowany al dente, czyli na półtwardo. Gotuje się go maksymalnie 7-8 minut w dobrze osolonej wodzie.
Włoskie klasyki w nowoczesnej odsłonie
Obok makaronu najpopularniejszy włoski klasyk to oczywiście pizza. Sekretem doskonałej pizzy jest odpowiednio przygotowane i wyrośnięte ciasto. Do tego należy dodać dobrze przyprawiony sos pomidorowy, ser oraz dodatki wysokiej jakości.
Idealne ciasto jest miękkie w środku i chrupiące na brzegu. Co ważne, nieopadające przy podnoszeniu. Do tego sekretem doskonałej pizzy włoskiej jest tradycyjny sos pomidorowy, przygotowywany ze świeżych pomidorów, czosnku, oliwy i oregano. Należy gotować go tak długo, aż zgęstnieje i będzie można go rozsmarować na cieście.
Podczas przygotowywania pizzy ważny jest również sposób jej pieczenia. Najsmaczniejsza będzie ta, wypiekana w tradycyjnych piecach lub na kamieniu do pizzy.
Aby pizza smakowała naprawdę dobrze i przypominała tę prawdziwą włoską, należy zadbać o dobrej jakości ser oraz świeże dodatki. Nie należy również przesadzać z liczbą składników. Więcej wcale nie znaczy lepiej. Poza sosem i serem w zupełności wystarczą trzy lub cztery składniki.
Najczęściej do włoskiej pizzy wykorzystuje się prosciutto cotto, salami, kiełbasę peperoni, pieczarki, oliwki, paprykę, cebulę, boczek, kapary, owoce morza, karczochy.
Jeśli chcesz rozsmakować się we włoskiej klasyce, ale w nowoczesnej odsłonie, to powinieneś odwiedzić restaurację San Giovanni, która może pochwalić się aż piętnastoma lokalami w Warszawie oraz jednym w Olsztynie.
Od piętnastu lat w kraju nad Wisłą przygotowuje od serca i zgodnie z włoską tradycją włoskie makarony i pizzę, której receptura wywodzi się z regionu Kampanii na południu Włoch.
Restauracja San Giovanni to jedyne takie miejsce, w którym skosztujesz prawdziwych włoskich smaków. Zarówno makarony, jak i pizza przygotowywane są ze świeżych i wysokiej jakości produktów.
Nie musisz jechać do Italii, żeby rozkoszować się prawdziwą włoską kuchnią! W San Giovanni poczujesz się, jakbyś tam po prostu był!