Już za kilka dni grupa 13 uczniów klasy III technikum o profilu spedycja oraz 8 uczniów z technikum o profilu żywienie i usługi gastronomiczne wyjedzie wraz z opiekunami na dwutygodniowe staże sfinansowane ze środków programu PO WER. Spedytorzy jadą do zakładów pracy w Mediolanie, a gastronomia będzie praktykować w restauracjach w Wiedniu.
Obie grupy zawodowe zakończyły przygotowania do wyjazdu na dwutygodniowy staż zagraniczny, który odbędzie się w terminie 18. lutego – 1. marca 2019 we Włoszech i w Austrii.
Uczniowie wzięli udział w zajęciach przeprowadzonych przez pedagoga oraz nauczycieli I Zespołu Szkół. Było to przygotowanie językowe w zakresie języka angielskiego i niemieckiego branżowego, przygotowanie kulturowe na temat życia i kultury we Włoszech i Austrii oraz przygotowanie pedagogiczne indywidulane i grupowe. Ponadto nasi praktykanci wzięli udział w zajęciach z doradcą zawodowym, który przybliżył im zasady i normy obowiązujące powszechnie w firmach.
W poniedziałek 11 lutego wszyscy uczestnicy oraz chętni rodzice wzięli udział w spotkaniu organizacyjnym przed wyjazdem. Dowiedzieli się m.in. , jak będzie wyglądał ich dzień pracy i wypoczynku, jakie obowiązują zasady na praktyce w firmach i po pracy, jakie będą warunki zakwaterowania i wyżywienia. Ważną częścią tego spotkania było podpisanie niezbędnych dokumentów przez wszystkich uczestników.
Uczniowie mają za sobą bardzo intensywny czas przygotowań i miejmy nadzieję, że dobrze wykorzystają te dwa tygodnie samodzielnego pobytu za granicą w realnych warunkach pracy w firmach w Mediolanie i restauracjach w Wiedniu. Życzymy im udanego pobytu i czekamy na relacje o efektach staży i wrażeniach z pobytu.
I ZS_Wschowa