Najważniejsze jest tworzywo
Mniej lub bardziej tradycyjne, w wersji minimalistycznej bądź ze zdobieniami – wybór jest ogromny. Kamienne, porcelanowe, gliniane, z porcelitu czy fajansu – każdy z takich zestawów ma swój urok i pasuje do określonych wnętrz. Do modernistycznej stylistyki raczej nie bardzo będzie pasowała zastawa rodem z muzealnych półek, dzieło sztuki, niezwykle dekoracyjne i eleganckie. Z kolei do klasycznego wystroju nie wpiszą się płynnie talerze i półmiski wykonane z nowoczesnego materiału o nieregularnych kształtach. Ten, kto gustuje w klimatach loftowych, industrialnych czy w jakikolwiek sposób związanych z naturą, może skusić się na zastawę gliniane czy kamienną, dzięki czemu zyska nie tylko praktyczny zestaw obiadowy ale też niebanalny dekor.
Modna porcelana
Porcelanowe talerze wyglądają zawsze uroczo na stole i budzą pewny sentyment. Warto ja mieć, mimo posiadania innej zastawy, aby zawsze na domowe uroczystości, specjalne okazje móc wystawić na stół elegancki serwis. Prawdziwa porcelana jest przeźroczysta, trwała i śnieżnobiała lub kremowa. Można wybrać zastawę z lekkimi zdobieniami, wykonanymi ze złota lub patyny lub w efektowne, wyrafinowane aplikacje. Oprócz tego kupując porcelanę, trzeba zwracać uwagę na to, czy zestaw będzie praktyczny. Nic tak nie irytuje, jak niewygodny uchwyt filiżanki czy nietrafienie z pojemnością talerzy lub waz. Dobrze wyprofilowane brzegi naczyń to też ważna kwestia, o której nie można zapominać, jeśli chce się mieć wyjątkową zastawę na stole.
Do wyboru do koloru
Coraz popularniejsze staje się szkło hartowane, jako surowiec na zastawy obiadowe. Wystarczy wejść na stronę jednego z producentów, np. tutaj: http://www.dedekor.pl/jadalnia/serwisy-obiadowe (aby zobaczyć, jak bogata i różnorodna oferta jest dostępna dla klientów. Tego typu talerze, filiżanki, misy wyglądają bardzo nowocześnie i zarazem stylowo, przyciągają spojrzenia gości. Niektóry wybierają zastawy zrobione na bazie przeźroczystego szkła, a inni wybierają szkło barwione. Ten drugi wariant prezentuje się na stole niezwykle gustownie. Można je myć w zmywarkach i są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Ich powierzchnia jest idealnie gładka, dlatego nie przenikają do niej zapachy. Technologia produkcji tego typu zastawy gwarantuje bezpieczne użytkowanie. W przypadku rozbicia się naczynia można mieć pewność, że nie rozsypie się w drobniutki mak.
Alternatywą jest wybór zastawy z porcelitu. To surowiec trochę gorszy od porcelany, ale również ładnie prezentuje się na stole. Wszystko zależy o jakości wykonania i pomysłu na ciekawy serwis obiadowy. Dobry producent umiejętnie połączy w jedną całość praktyczność, elegancję i trwałość..
Zastawa obiadowa musi być także dopasowana do stylistyki wnętrza, obrusu i dekoru. Koniecznie należy zastanowić się z jakich i ilu elementów ma być złożony serwis, aby dopasować go do potrzeb domowników.