TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Chleb a odchudzanie: czy można go jeść i czym go zastąpić?

Środa, 06 lipca 2022 o 16:23, autor: 0
Chleb a odchudzanie: czy można go jeść i czym go zastąpić?

Od dzieciństwa większość z nas przyzwyczajona jest do niezmiennej obecności świeżego chleba na stole obiadowym. Był i jest spożywany oddzielnie od innych potraw, jako podstawa kanapek lub jako kąsek do miski zupy. Wydaje się zupełnie niewyobrażalne, że może być szkodliwe czy niebezpieczne. Nawet z czasów szkolnych i książek dla dzieci pamiętamy chleb niemal jako podstawę diety od czasów starożytnych. Czy rzeczywiście tak jest? Czym w dzisiejszej rzeczywistości jest produkt zwany chlebem? Czy można i należy ją jeść, a jeśli tak, to kiedy, jakiego rodzaju i w jakich ilościach? Czy jest ona zgodna z chęcią schudnięcia lub ze stosowaniem konkretnej diety? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.

Jaki rodzaj pieczywa jest dobry na odchudzanie?

Co dziwne, chleb z mąki pełnoziarnistej jest najmniej zdrowy. Ma wydłużony okres przydatności do spożycia i jest wolny od szkodników, ale w wieloetapowym procesie oczyszczania i przetwarzania stracił prawie wszystkie swoje pozytywne właściwości. Co więcej, nie zawiera już żadnych mikroelementów, których potrzebuje nasz organizm. Ale, co gorsza, kryje się w tym niebezpieczeństwo. Przede wszystkim zawiera dużo węglowodanów prostych, które mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Po drugie, w wyniku właściwości technologicznych jego wypieku powstają związki (w tym rakotwórcze), które mogą prowokować różne choroby, aż do nowotworów włącznie.

Dlatego jeśli jesteś przyzwyczajony do jedzenia chleba i nie jesteś gotowy, aby w tej chwili wykluczyć go ze swojej diety, powinieneś wybrać te odmiany, które są wykonane z mąki razowej grubo mielonej. Ponadto nie należy się uzależniać od jedzenia bochenków i bagietek po prostu jako przekąski. Może być bazą do lekkiej kanapki lub jako dodatek do sałatki warzywnej. Inną dobrą opcją jest wykorzystanie grzanek jako dodatku do pierwszych dań.

Pysznym i pożytecznym chlebem na odchudzanie jest tzw. czarny chleb, oparty na mące jęczmiennej lub żytniej. Taki produkt jest bogaty w witaminy i aminokwasy, a także zachowuje wiele ważnych dla organizmu mikroelementów. Jednocześnie spełnia dwa główne wymagania - nie szkodzi zdrowiu, a jednocześnie zapobiega przybieraniu na wadze. Jednocześnie musimy pamiętać, że trzeba zastosować jakiś środek. Znając zawartość kalorii na 100 gramów produktu, łatwo jest określić maksymalną dzienną dawkę spożycia i ściśle jej przestrzegać. Ten punkt powinien być szczególnie brany pod uwagę dla tych osób, które preferują chleb "Borodino" - jest on nieco bardziej kaloryczny. Z kolei najmniej kaloryczne jest pieczywo otrębowe, które zapewnia szybką sytość i przyspiesza metabolizm.

Dobry chleb żytni poprawia pracę przewodu pokarmowego (zarówno pod względem normalizacji, jak i oczyszczania) i może być włączony do menu dla osób z cukrzycą.

Sprawdź również: Co to jest deficyt kaloryczny?

Jak zastąpić chleb podczas odchudzania?

Jeśli jesteś gotowa na radykalną zmianę swoich nawyków i chcesz jak najszybciej przejść na dietę opartą na całych pokarmach, przygotuj się na rezygnację z chleba w swojej diecie. Można go stopniowo wymieniać. W początkowej fazie należy zmniejszyć wielkość porcji i stosować produkt wyłącznie jako element kanapek (z chudym kurczakiem lub rybą).

Upewnij się, że kawałki są cienkie. Stopniowo przechodzić na zboża i nasiona roślin strączkowych, a do tostów używać chleba. Z tymi ostatnimi należy jednak uważać: zwrócić uwagę na sposób ich wykonania (pieczone nie są odpowiednie) oraz na skład - nic obcego nie jest w nim dozwolone. Dotyczy to przede wszystkim drożdży. Nie zapominajmy o takim typie pieczywa jak lawasz z liści - przygotowany na podstawie klasycznej receptury, składa się tylko z trzech składników - mąki bez drożdży, wody i soli. Jednocześnie biorąc pod uwagę, że użyta w tym przypadku mąka jest mąką pszenną, również nie warto przesadzać. Ale zalety chleba pita w porównaniu z tradycyjnym bochenkiem są niezaprzeczalne i oczywiste.

Bądź zdecydowany wyeliminować kanapki (przynajmniej w zwykłej formie) z codziennych śniadań i przekąsek. Wprowadź do diety nabiał (niskotłuszczowe twarogi, jogurty naturalne bez dodatków), różnorodne produkty zbożowe (klasyczne płatki owsiane, także z mlekiem), wprowadź urozmaicenie poprzez owoce i jagody.

Niezależnie od tego, jaką decyzję osobiście podejmiesz po przeczytaniu tego artykułu, pozwól, że na zakończenie powiem tak: żadna z najsurowszych diet nie przyniesie żadnych rezultatów, co więcej, może doprowadzić do stresu i załamania nerwowego, a także do ogólnego spadku zdrowia i samopoczucia w przypadku, gdy sam nie jesteś nastawiony na pozytywne zmiany w życiu. Dodatkowo nie należy zapominać, że sensem przejścia na zdrową dietę jest jej zbilansowanie. Nie wystarczy dostosować menu, trzeba zadbać o jego spójność i nie pobłażać sobie. Nawet przy ograniczonym czasie wolnym całkiem realne jest przejście na PP - na przykład zamówienie zbilansowanego posiłku z dostawą do domu - zaoszczędzi to czas, a także pomoże jeść zgodnie z zaleceniami dietetyków.

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl