TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Borówka amerykańska - dlaczego każdy chce ją mieć w swoim ogrodzie?

Środa, 27 lipca 2022 o 17:53, autor: 0
Borówka amerykańska - dlaczego każdy chce ją mieć w swoim ogrodzie?

Przypominają dobrze znane jagody, ale są nieco jaśniejsze i trochę większe. Kupimy je też taniej i są znacznie lepiej dostępne. Borówki amerykańskie to od dawna jeden z naszych ulubionych letnich owoców. Doskonale nadaj się do ciast, lodów i deserów, shake’ów, pierogów, naleśników, ale i na przetwory, choćby w formie dżemu. Borówki są esencją zdrowia i świetnym źródłem wielu witamin.

Borówka amerykańska – uprawa

Borówka amerykańska jest owocem stosunkowo łatwym w uprawie. Krzewy są odporne na choroby, nie ma zbyt wielu naturalnych szkodników i doskonale radzi sobie ze zmiennymi warunkami atmosferycznymi. Same krzewy mogą osiągać do 2,5 metra wysokości, kwitnąc od kwietnia do maja. Owoce dojrzewają od połowy lipca do września.

Pomimo słowa "amerykańska" w nazwie, borówkę uprawia się w Polsce, gdzie doskonale nadaje się do tego nasz klimat. Roślina pięknie owocuje, dostarczając mnóstwo małych słodkich fioletowych kulek, które uwielbiają dzieci i dorośli.

Odmiany borówki amerykańskiej

Przeciętny człowiek nie będzie w stanie odróżnić od siebie różnych gatunków borówki amerykańskiej, a tych jest sporo. Różnice pomiędzy nimi to tak naprawdę detale dotyczące koloru, rozmiaru czy terminu owocowania. Wśród gatunków borówki amerykańskiej możemy wyróżnić odmiany: Bluecrop, Duke, Rubel, Toro, Sunrise, Chandler, Nelson, Sierra, Earliblue, Patriot, Bluegold, Spartan, Brigitta, Goldtraube, Bluejay, Velikan, Emil, Herbert, Elliott, Poppins czy Darrow.

Borówka amerykańska dla zdrowia

Borówka amerykańska jest bardzo cennym źródłem wielu witamin, wśród których znajdziemy: A, B1, B2, B6, B9, C, E, D, K oraz PP, przy czym posiada szczególnie dużo witaminy A, C i E (nawet kilka razy więcej od innych warzyw czy owoców). Do tego pełno w nich potasu, magnezu,  fosforu, wapnia, żelaza, sodu, selenu oraz cynku.

Na samych witaminach nie kończą się ogromne zalety tego cudownego owocu. Świetnie wpływa na pracę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi czy korzystnie wpływa na przemiany hormonalne w organizmie. Borówka znana jest z posiadania właściwości przeciwnowotworowych oraz niskiego indeksu glikemicznego – wynoszącego tylko 55. Pasuje więc zarówno dla diabetyków, jak i osób odchudzających się, gdyż 100 g tego owocu to tylko 57 kcal.  

Dania i desery z borówką amerykańską

Borówka amerykańska jest owocem o bardzo szerokim zastosowaniu gastronomicznym. Doskonale nadaje się do mrożenia oraz wytwarzania z niej przetworów (np. dżemu). Świetnie współgra z naleśnikami oraz pierogami. Jest też wykorzystywana do wszelkiej maści ciast, babeczek, bez, deserów, lodów czy choćby shake’ów.

Krajowe owoce borówki amerykańskiej są dostępne przez dość krótki okres wakacyjny, dlatego nie warto zwlekać z ich zakupem i konsumpcją nawet w dużych ilościach. Teoretycznie borówka amerykańska jest dostępna w sklepach z nasionami przez cały rok, ale zimą mamy do czynienia z produktem importowanym. Latem to pewność rodzimej uprawy.

 

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl