W związku z rozpoczętym sezonem grzewczym, pojawiają się przypadki zaczadzenia poprzez nieumiejętne postępowanie z urządzeniami grzewczymi. Zagrożenie wiąże się z powstawaniem tlenku węgla potocznie zwanego czadem. Co zrobić, aby uniknąć zaczadzenia?
Wykryto bloker reklam!
Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.
Straż pożarna ostrzega, że podstawową przyczyną zatruć są zamknięte, szczelne okna. Powoduje to powstawanie tlenku węgla, w procesie niezupełnego spalania paliwa, co utrudnia odpływ spalin.
Tyle spalin wypłynie przez komin, ile świeżego powietrza napłynie do pomieszczenia z zewnątrz. Zatem przede wszystkim należy zapewnić możliwość stałego dopływu świeżego powietrza do paleniska (pieca gazowego, kuchenki gazowej, kuchni węglowej lub pieca) oraz swobodny odpływ spalin - mówi Kamil Rakowski z KP PSP Wschowa.
Komentarze 0