Artykuł sponsorowany
Wielu z nas jest na różnych dietach czy to redukcyjnych, czy takich, dzięki którym przybieramy na masie. Nie ważne, jaka ona by była, zawsze warto znać różne wartości spożywanych produktów. Ilość białka, węglowodanów, ale również indeks glikemiczny. Ułatwi to dobór odpowiedniej diety pod nasze potrzeby. Jednak co to jest indeks glikemiczny? Jaka jest jego wartość w różnych produktach na przykład w owocach i warzywach? Co spożywać na diecie, która powinna zawierać niski poziom indeksu glikemicznego? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania, przeczytaj tej artykuł.
Indeks glikemiczny, w skrócie IG, pozwala na opisanie produktów pod względem wchłanialności zawartych w nich cukrów do organizmu. Dzięki temu wiadomo, jak szybko rozłożone cukry, które wchodzą w skład poszczególnych produktów przedostają się do krwiobiegu.
Pod względem indeksu glikemicznego, wszystkie produkty można podzielić na trzy grupy:
Produkty z pierwszej grupy cukier do krwi oddają bardzo szybko, co jest niedobre dla organizmu. Gwałtowny wzrost cukru we krwi powoduje równocześnie szybki wyrzut insuliny oraz hormonu, który ma wpływ na tkankę tłuszczową. Częste spożywanie produktów o wysokim poziomie glikemicznym może prowadzić zatem do licznych chorób, którymi są nowotwory, cukrzyca typu 2 czy niedokrwienie serca.
Na indeks glikemiczny mają wpływ:
Nie od dzisiaj wiadomo, że owoce są zdrowe i że warto je jeść. Zawierają nie tylko dużo witamin, ale również niski indeks glikemiczny, a włączenie ich do prawie każdej diety nie jest trudne. Tutaj przedstawione zostało kilka owoców, które warto wybrać.
Niskie IG owoce to:
Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że dieta o niskim poziomie glikemicznym opiera się na podstawach zdrowej diety. Są nimi między innymi:
Z takiej diety trzeba wykluczyć słone przekąski, słodzone napoje oraz słodycze. Pamiętać również należy od prawidłowej obróbce dań, ponieważ na przykład gotowanie zwiększa IG produktów. Jeśli mamy wątpliwości, czy nasza dieta jest o niskim indeksie glikemicznym, warto skonsultować to z lekarzem specjalistom.